AutoRai

22-7-2004

Rallydebuut Daewoo Kalos beloond met klasse-overwinning

De Daewoo Kalos 1.4 16V heeft bij zijn officiële rallydebuut de klasse tot 1.400 cc gewonnen in de zware BHV Expogroep Rally, die afgelopen weekend in Brabant is verreden.

Na een heftig gevecht met de concurrentie wisten Daewoo-rijders Damen en Wassink de overwinning in de wacht te slepen. Pieter Stokman, die als PR-Manager van Daewoo Motor Benelux verantwoordelijk is voor de autosportactiviteiten van Daewoo in Nederland, toonde zich verheugd over het resultaat. Wij zijn al geruime tijd bezig met de voorbereiding van de Daewoo Kalos Rally Challenge. De auto is door ons ontwikkeld en om dan direct bij het eerste evenement niet alleen de rally uit te rijden, maar ook nog de klassenoverwinning in de wacht te slepen, is meer dan wij verwachtten hoopten.

Voorbereiding
Na een lange voorbereidingsperiode werd de Daewoo Kalos in rallyuitvoering voor het eerst tijdens de Paradigit ELE Rally als voorrijdersauto op wedstrijdtempo aan de tand gevoeld. Rijder Corné Damen toonde zich direct al onder de indruk van het potentieel van de rally-Kalos. Natuurlijk hadden we links en rechts wat afstelproblemen, maar de auto heeft zeker het vermogen om een prima cupauto te zijn in de merkencup van Daewoo. Wij hebben heel wat geleerd over de set-up van de Kalos en met de Expogroep Rally hadden wij de beschikking over de nieuwe schokdempers.

De rally op zaterdag
De loodzware maar aantrekkelijke BHV Expogroep Rally afgelopen weekend betekende het debuut voor de rally-Kalos van het door Daewoo Motor Benelux ondersteunde duo. In een door 4X4 geweld gedomineerde wedstrijd waren het zoals verwacht de Micra rijders Westerbeek en Schillemans die als snelste bij de A5s van start gingen, gevolgd door het Daewoo-team Damen/Wassink. Het tij keerde echter snel in het voordeel van de Kalos-equipe toen de lokale matadoren op klassementsproef 12 met hun Micra op moesten geven. Op het na hevige regenval in modder veranderde parcours wisten Damen en Wassink vervolgens het hoofd koel te houden en de Kalos op het pad. Zij eindigden de eerste dag dan ook voor concurrenten Kerremans en Van Nederpelt.

De rally op zondag
De voorsprong van zaterdag bleek op zondag voldoende om met een consoliderende rijstijl op zeker naar de finish te rijden, waarbij afwisselend met Kerremans/Van Nederpelt de proevenwinst bij de A5s werd gedeeld. Een dolgelukkige Corné liet tijdens de overtocht op het podium weten dat er nog meer van de Kalos verwacht mag worden, nu een nieuwe versnellingsbak in het vooruitzicht gesteld is. Damen: De overbrengingen van de bak waren te lang voor korte proeven en dus moesten wij onze winst op de lange stukken pakken. En dat is prima gelukt. We hebben dan ook veel vertrouwen in onze volgende rally, de LG Rallysprint in Amsterdam in september.

Daewoo Motor Benelux
Ook Pieter Stokman toonde zich aan de finish uiterst tevreden: We hebben misschien wat tijd nodig gehad om de Kalos definitief uit de startblokken te krijgen, maar nu het zo langzaam aan tijd wordt ons kind met de andere kids uit de klas te gaan laten spelen, doen we dat ook met een gerust hart, aldus Stokman. Met een ruime voorbereidingstijd achter de rug begint de Kalos Rally Challenge-formule vruchten af te werpen. Dat is in ieder geval de conclusie die wij na twee evenementen kunnen trekken.