AutoRai

22-7-2004

Strategische samenwerking Fiat Auto en Microsoft

Fiat Auto en Microsofts afdeling Automotive Business gaan een lange termijn samenwerkingverband aan met als doel het ontwikkelen van innovatieve telematicaoplossingen voor automobilisten.

De combinatie Fiat Auto en Microsoft is niet zo vreemd, het is een mooie mix van Fiat Autos ervaring en onderzoek van telematicasystemen en Microsofts expertise in het ontwikkelen van standaard platforms, services en toepassingen.

Het doel van dit unieke samenwerkingsverband is het ontwerpen van een telematicasysteem dat bestuurders de mogelijkheid biedt om effectief met de buitenwereld te communiceren. Het telematicasysteem wordt flexibel en makkelijk te gebruiken. Om dit doel te bereiken wordt het mogelijk om de eigen apparatuur van de bestuurder, zoals een GSM, Pocket PC of laptop te integreren in het voertuig. Automobilisten kunnen dan gebruik maken van gestandaardiseerde informatiebronnen, internetdiensten en handsfree telefoon. Een Bluetooth verbinding zorgt ervoor dat het adresboek en de contactenlijst van de bestuurder ook direct in de auto gebruikt kan worden. Hetzelfde geldt voor muziek via een ingebouwde USB aansluiting. Het systeem kan bestuurd worden door stemgestuurde commandos. De bestuurder heeft ook toegang tot een breed scala van diensten, waaronder navigatie op afstand en real-time verkeersinformatie, zoals nu wordt aangeboden met het bConnect systeem.

Het Fiat Auto-Microsoft systeem zal gebaseerd worden op standaard hardware en Windows Automotive software, wat Fiat Auto in staat stelt om een softwarepakket te implementeren dat aangepast kan worden aan de voorkeur van de gebruiker. Beide bedrijven willen een systeem ontwikkelen dat samenwerkt met het Controller Area Network (CAN) van het voertuig voor diagnostische gegevens. Magneti Marelli, de automotive componentenafdeling van Fiat Auto, draagt zorg voor het hardware gedeelte.

Fiat Auto loopt voorop op het gebied van telematica, we kwamen als een van de eersten met een uitgebreid assortiment in al onze producten. We zijn erg blij met Microsoft als partner in een unieke samenwerking, met als doel het creëren van een computeromgeving in de auto. Microsoft is een groot innovator in de software-industrie en een expert in het ontwikkelen van flexibele platforms, vertelt Walter Mortara, Senior Vice President Product and Process Engineering van Fiat Auto.

Fiat Auto legt zich toe op het ontwikkelen van autos die worden gekenmerkt door betaalbaarheid en praktisch nut, welke in grote mate hebben bijgedragen aan de mobilisatie van hele landen. We zijn erg tevreden met ons samenwerkingsverband met Fiat Auto omdat we nu baanbrekende, praktische telematicaoplossingen aan kunnen bieden aan automobilisten, zegt Pieter Knook, Senior Vice President van de Mobile and Embedded Devices Division van Microsoft Corporation. Met de kennis van Fiat Auto in de auto-industrie, gecombineerd met onze expertise in software, kunnen we samen aan de vraag van automobilisten en hun passagiers naar een plezierigere en veiligere rijervaring gaan voldoen.

Fiat Auto
Als een van de pioniers in de auto-industrie heeft Fiat sinds haar oprichting te Turijn in 1899 meer dan 85 miljoen voertuigen geproduceerd. Meer dan 400 verschillende modellen, waaronder een aantal mijlpalen in de automobielgeschiedenis. Fiat Auto is wereldwijd actief met de volgende merken: Fiat, gekenmerkt door de geboden waarde en innovatie, wiens producten in bijna elk prijssegment vertegenwoordigd zijn; Lancia (overgenomen in 1969) staat voor prestigieuze autos, geroemd om de elegante styling en comfort; Alfa Romeo (overgenomen in 1986) staat bekend als fabrikant van sportieve en luxueuze autos met stijl en distinctie.

bCONNECT
bCONNECT is een Fiat Auto afdeling, opgezet in 2001, met als doel het aanbieden van infomobility-services door heel Europa aan Fiat, Lancia and Alfa Romeo klanten. bCONNECT is 24 uur per dag beschikbaar voor communicatie met en informatie voor automobilisten, door het gebruik van telematicasystemen geïnstalleerd in de voertuigen alsmede met GSMs en internettoegang.

Magneti Marelli
Magneti Marelli, een bedrijf in de Fiat Groep, is een internationale marktleider in het ontwerp en productie van hightech componenten en systemen voor de automobiel industrie. Opgericht in 1919 in Italië. Magneti Marelli heeft productie- en R&D-faciliteiten in Argentinië, Brazilië, Tsjechië, China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Maleisië, Mexico, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, Turkije, en de VS. Magneti Marelli bevoorraadt s werelds grootste automobiel fabrikanten.

Windows Automotive
Microsoft heeft reeds acht jaar ervaring met het ontwikkelen van software voor de automobielindustrie. Microsoft werkt nauw samen met fabrikanten en consumenten om de markt te voorzien van systemen voor de bouw van de volgende generatie van Windows gestuurde apparatuur met een breed scala aan applicaties en internetdiensten.

Microsoft
Opgericht in 1975, Microsoft is de internationale marktleider op het gebied van software, services en internettechnologie voor zakelijk en privé gebruik. Microsoft biedt een breed scala aan producten en diensten, gericht op het ondersteunen van mensen door goede software, met als motto any time, any place and on any device.