Provincie Overijssel

Raad van State staat jacht op vossen toe

Jachthouders in Overijssel mogen van 1 december tot 15 juli op vossen jagen. Zo luidt de uitspraak van de Raad van State in het hoger beroep dat het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel had ingesteld tegen de uitspraak van de Zwolse rechtbank. In deze uitspraak bepaalde de rechtbank dat de vos tot 1 juni bejaagd mag worden. "Met de mogelijkheid om vossen tot 15 juli af te schieten, is de weidevogelstand in Overijssel een stuk beter beschermd", meent gedeputeerde Jansen, portefeuillehouder voor het Landelijk gebied en Water. Het provinciebestuur is dan ook blij met de op 22 juli gedane uitspraak van de Raad van State.

Jagen

Reden voor de provincie om het afschieten tot 15 juli te willen toestaan, heeft te maken met het broedseizoen van weidevogels. Op deze datum eindigt het broedseizoen. De Stichting Faunabescherming heeft het bejagen van de vos en de periode van de aanwijzing aangevochten bij de Rechtbank in Zwolle. Deze oordeelde eind januari dat tot 1 juni op de vos gejaagd mag worden in Overijssel. Op 23 april bepaalde de Voorzitter van de RvS al dat tot 15 juli op vossen gejaagd mag worden. Dit werd deze week in de hoofdzaak bevestigd.

Met de uitspraak van de Raad van State wordt de uitspraak van de Zwolse Rechtbank vernietigd. Dit betekent dat de door GS aangewezen personen vanaf 1 december tot en met 15 juli op vossen mogen jagen. De aanwijzing loopt op 31 december 2004 af.

Bedreigingen

Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn ervan overtuigd dat de vos, naast andere factoren zoals grondgebruik en grondwaterstand, een grote bedreiging vormt voor de weidevogelstand in de provincie. Ook het Korhoen, een met uitsterven bedreigde soort op de Sallandse Heuvelrug, heeft het moeilijk in Overijssel mede door het toenemende aantal vossen.

GS willen, in samenwerking met verschillende instanties, de weidevogelsstand in de provincie zo optimaal mogelijk houden. "Het evenwicht tussen de vos en weidevogels in Overijssel is zoek", meent gedeputeerde Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied en Water. "Als provincie zijn we dan ook blij dat, naast alle andere acties die wij ondernemen om beschermde vogels in Overijssel de helpende hand toe te steken, het weer is toegestaan om de vos tot aan het einde van het broedseizoen te kunnen bestrijden. Dit is van groot belang voor het behoud van de weidevogelstand."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel