Gemeente Borsele

Onderzoek naar samenwerking scholen Nieuwdorp

Heinkenszand, 22 juli 2004

Op verzoek van de gemeenteraad van Borsele is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor samenwerking van de christelijke en openbare school in Nieuwdorp.

Uit de onderzoeksrapportage inzake de samenwerkingsmogelijkheden van deze scholen te Nieuwdorp blijkt dat het niet mogelijk is een samenwerkingsmodel te vinden dat door de gespreksdelegaties van beide scholen wordt gedragen.

Twee zaken spelen daarbij een rol:


1. de wens de eigen identiteit terug te zien in de samenwerkingsschool;

2. de vrees van de delegatie van het openbaar onderwijs dat het opgeven van de openbare school te Nieuwdorp een (verdere) verzwakking betekent voor het openbaar onderwijs in de gemeente Borsele.

Het college is van mening dat het rapport een goede weergave is van de gevoerde gesprekken.
De conclusie is duidelijk: er is geen basis voor een samenwerkingsmodel.
Het college is van mening dat het openbaar onderwijs in de gemeente Borsele een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van de vele, kleine scholen in onze dorpskernen. In het kader van het kleine beleid hanteert de gemeente Borsele het beleidsuitgangspunt dat er minimaal één school per kern in stand behoort te worden gehouden. In geval van een samenwerkingsschool te Nieuwdorp geeft het college de voorkeur aan een school onder openbaar bestuur, omdat daarmee de instandhouding van andere kleine scholen op de dorpskernen positief wordt beïnvloed.

Omdat de instandhouding van een aantal openbare scholen in de gemeente Borsele nog steeds onder druk staat als gevolg van de gemiddelde schoolgrootte, vindt het college de voorgestelde oplossing voor het dorp Borssele (als besproken in de gemeenteraad van december 2003) nog steeds een goed en bespreekbaar alternatief.