ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: uitkomsten onderzoek Q2 winstwaarschuwingen

EMBARGO TOT 22-07-2004 10.00 uur

Kwartaalonderzoek Ernst & Young naar winstwaarschuwingen wijst uit:

Aantal winstwaarschuwingen daalt
in tweede kwartaal naar laagterecord

ROTTERDAM, 22 JULI 2004 - Het aantal winstwaarschuwingen door ondernemingen genoteerd aan de Euronext daalde in het tweede kwartaal van 2004 tot één. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young naar winstwaarschuwingen in Nederland. Sinds de start van dit onderzoek is dit het laagste aantal waarschuwingen dat gemeten is in een kwartaal.

Volgens Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction & Advisory Services zijn verschillende factoren debet aan het lage aantal waarschuwingen: 'Bestuurders zijn zich inmiddels bewust van de economische realiteit, de economie zit in een dal en zal dat nog wel een tijdje blijven. Ook de economische en politieke ontwikkelingen in de VS en de koersverhouding euro-dollar blijven voor onrust zorgen bij ondernemingen die ook in de VS actief zijn. Ook dat zet de rem op te veel enthousiasme in prognoses die worden afgegeven. Bovendien speelt de angst om publiekelijk bakzeil te moeten halen een cruciale rol. Een goede reputatie is het fundament onder het lange termijn succes van veel ondernemingen. Daar ga je in het hedendaagse transparantietijdperk zeer terughoudend mee om', aldus Van Logtestijn. 'Voorzichtigheid is dus troef.'

Ten opzichte van vorig jaar is het totale aantal ondernemingen dat een prognose afgaf bij de publicatie van het jaarverslag verder gedaald, van 38 procent vorig jaar tot 34 procent dit jaar. Opvallend is dat deze daling vooral veroorzaakt wordt door de categorie overige ondernemingen. Onder AEX en Midkap genoteerde ondernemingen nam het aantal ondernemingen met een prognose toe, van acht naar twaalf bij AEX-fondsen en van zeven naar tien bij de Midkap-fondsen.

Noot aan de redactie

- Het onderzoek naar winstwaarschuwingen maakt onderdeel uit van het EY Leadership programma en wordt elk kwartaal herhaald. Op verzoek zijn ook de gegevens beschikbaar van de voorgaande kwartalen.
- Het kwartaalonderzoek wordt sinds het vierde kwartaal van 2000 uitgevoerd door Ernst & Young Transaction Advisory Services en is verkrijgbaar via de woordvoerder en Geert-Jan van Logtestijn.