Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

22 juli 2004

Pilots Rotterdam: Versnelling woningbouw op korte termijn haalbaar

Twee proefprojecten in de gemeente Rotterdam wijzen uit dat op de korte termijn vooral gemeenten en provincies de woningbouwproductie kunnen versnellen. Vertraging in de uitvoering van woningbouwplannen ligt vaak aan de manier waarop deze overheden omgaan met procedures. Gemeenten kunnen vooral tijdwinst boeken door het van te voren in kaart brengen van alle procedures die voor een bouwplan doorlopen moeten worden, en van de daarbij vereiste informatie, zoals onderzoek. De dertig grootste gemeenten hebben het verslag met de daarbij behorende lijst met aanbevelingen van de proefprojecten toegestuurd gekregen. Deze gemeenten hebben een grote bouwopgave in de vorm van herstructurering van oude wijken of nieuwe uitbreidingswijken.

De bouwprojecten waarvan de versnellingsmogelijkheden in de pilots zijn nagegaan, zijn Hoogvliet en Polder Laag Zestienhoven in Rotterdam. Gezien de fase waarin beide projecten zich bevonden hebben de onderzoekers zich vooral gericht op de versnellingsmogelijkheden in de fasen van onderzoek en planvorming. De versnellingsmogelijkheden die de rapportage concreet beschrijft gaan onder meer over de organisatie en inrichting van het plantraject, de mogelijkheid van een projectprocedure in plaats van een bestemmingsplan, het afspreken van fatale termijnen, de milieueffectrapportage, tijdig bodemonderzoek, welstandsvrij bouwen en procedures bij monumenten.

Bij het project Hoogvliet gaat het om een grootschalige herstructurering van een naoorlogse wijk met woningen die vooral in het bezit zijn van woningcorporaties. Er is een omvangrijk pakket aan maatregelen geformuleerd om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Bij het project Polder Laag Zestienhoven gaat het om een uitbreidingsplan aan de noordzijde van Rotterdam met mogelijkheden van wonen, werken en recreëren. Ten tijde van het onderzoek naar de versnellingsmogelijkheden werd gewerkt aan het voorontwerp bestemmingsplan en aan de milieueffectrapportage.

Actieplan Woningproductie

De pilots in Rotterdam zijn een onderdeel van het Actieplan Woningproductie van minister Dekker dat in maart van dit jaar met de Tweede Kamer is besproken. In dat actieplan staat een reeks maatregelen om het tempo van de woningproductie op te voeren. De meeste maatregelen, zoals het aanpassen van wetgeving en het verkorten van de daarbij behorende procedures bij woningbouwplannen, hebben pas op langere termijn effect.

Om ook op kórtere termijn resultaten te boeken zijn de zogenoemde aanjaagteams in het leven geroepen met als doel het oplossen van lokale belemmeringen. Verder is gekeken naar de op korte termijn beschikbare bestemmingsplancapaciteit voor woningbouw. Daaruit bleek dat er op dat punt geen belemmeringen waren. Tot slot moest worden onderzocht of er binnen de bestaande wetten en regels mogelijkheden zijn om procedures te versnellen. In de vorm van de twee pilots in Rotterdam (en één in Overijssel die overigens nog loopt) heeft een onderzoeksbureau nu alle versnellingsmogelijkheden in de fase van onderzoek en planvorming van de twee bouwprojecten in kaart gebracht.

Meer info:

Download de aanbiedingsbrief rapport 'Versnelling woningproductie, verslaglegging pilots' (pdf, 53 KB)

Download het rapport 'Versnelling woningbouw, verslaglegging pilot' (pdf, 320 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18222 )

Persbericht Menu:
Ik wil mijn gegevens wijzigen, opzeggen of mijn HTML-versie omzetten naar een tekst-versie:

http://www.vrom.nl/nb_PERS_wijzigen

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM

Centrale Directie Communicatie - Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM

Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.

Nederland is klein. Denk groot.