Politie Drenthe

Proef met 300 super vrachtauto's

Met 60 ton over de weg
Assen 22-07-2004

Proef met 300 super vrachtauto's

Tot nu toe hebben zich bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 90 bedrijven uit de sector goederenvervoer aangemeld voor deelname aan een groots opgezette proef voor het rijden met lange en zware vrachtauto's.

Van Minister Peijs mogen 100 bedrijven aan de proef deelnemen. Met elkaar mogen ze maximaal 300 kolossen laten rijden. De LZV's, ook wel ecocombi's genoemd mogen voor een perioden van maximaal 2 jaar de weg op. Het rijden met ecocombi's levert, volgens een eerder gehouden proef, een brandstofbesparing op van vier tot dertig procent per tonkilometer. Dezelfde percentages worden bespaard op de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxide. Verder heeft de eerste proef uitgewezen dat de verkeersveiligheidsrisico's niet groter zijn dan die van de tot nu toe gebruikelijke vrachtwagencombinaties.

Langer en zwaarder

Een vrachtautocombinatie mag op dit moment de weg op met een maximale lengte van 18.75 meter (bakwagen + aanhangwagen) en een maximaal gewicht van vijftig ton. De maximale lengte voor een ecocombi is 25,25 meter en aan het totaalgewicht is een maximum gesteld van 60 ton. De proef loopt van 1 maart 2004 tot 1 november 2006. Bestuurders moeten, voor zij met de kolossen de weg op kunnen geslaagd zijn voor een aanvullend theorie en praktijkexamen. Aan de ecocombi's wordt een aanvullend pakket eisen gesteld voor wat betreft de technische inrichting.

(Bron: Verkeersknooppunt)

Politie neemt elf rijbewijzen in

Agenten van verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu geld" hebben de afgelopen week 10 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten die met meer dan vijftig kilometer boven de maximaal toegestane snelheid werden betrapt bij een surveillances met de onopvallende video auto (VROS) en controles met de lasergun. Een 53 jarige man uit Borger kwam op de N374 bij Borger langs met 137 kilometer per uur. De maximum snelheid is daar bepaald op 80 kilometer per uur. Op dezelfde weg werd een 25 jarige automobilist uit Winschoten gelaserd met 159 kilometer per uur. Een 55 jarige bestuurder uit Bovensmilde werd op de N374 geklokt met 147 kilometer. Ook op de N375 was het raak. Tussen Meppel en Pesse hebben de afgelopen week zes automobilisten en een motorrijder hun rijbewijs moeten inleveren. Een 20 jarige automobilist uit Schoonebeek spande de kroon met 143 kilometer per uur. Na correctie kwam hij op een overschrijding van de maximum snelheid met 58 kilometer. Op de N33 bij Gieten liep een 28 jarige automobilist uit Nieuwegein tegen de lamp. De bemanning van de VROS moest het gaspedaal diep indrukken om hem bij te blijven. Hij reed 173 kilometer per uur. De maximum snelheid op de N33 is 100 kilometer per uur.

Controles komende week

Bij verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 23 juli rijdt de onopvallende video auto. je kunt hem overal in Drenthe verwachten.

Maandag 26 juli staat de radarauto op de N919 bij Veenhuizen en op de N371 in Bovensmilde en Hoogersmilde.

Dinsdag 27 juli is er een radar snelheidscontrole op het Oosteinde, de Norgerweg en de Roderweg in Roden

Woensdag 28 juli wordt er op snelheid gecontroleerd op de Kerklaan en de Oude Molenstraat in Schoonoord en op het Stieltjeskanaal en de Ing. A. Vonkstraat in Coevorden.

Donderdag 29 juli staat de radarauto op de A28 tussen De Punt en Hoogeveen.

Boetegeld = Sneu Geld

Voorkom dat u moet betalen

Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl