CDA

CDA
22-07-04
Nieuwe CDA-delegatie van start in Europa

Woensdag 21 juli zijn Camiel Eurlings, Maria Martens, Albert Jan Maat, Corien Wortmann-Kool, Bert Doorn, Lambert van Nistelrooij en Ria Oomen-Ruijten van start gegaan als nieuw verkozen Europarlementariërs.

Zij maken deel uit van de EVP-ED fractie, met 268 leden verreweg de belangrijkste politieke kracht in het Europees Parlement. CDA lijsttrekker Camiel Eurlings is verkozen tot CDA delegatieleider.

Belangrijkste onderwerp op de agenda is de stemming over de nieuwe voorzitter van de Europese Commisie, de Portugese ex-premier Barroso. Verder zal premier Balkenende, die het komende half jaar voorzitter is van de Europese Unie, zijn programma voor de EU komen toelichten.

Het Europees Parlement gebruikt verder deze vergaderweek om een aantal praktische zaken te regelen. Zo moet bijvoorbeerbeeld een nieuw parlement haar eigen bestuur (voorzitter en vice-voorzitters) kiezen. Ook moet worden besloten welke parlementaire commissies en interparlementaire delegaties er moeten komen en wie van de parlementariërs daar lid van kunnen worden. Het inhoudelijk politieke werk begint eind augustus.