NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


22.07.2004
WAO-instroom ziekenhuizen lager dan bedrijfsleven

De instroom van ziekenhuiswerknemers in de WAO is in 2003 spectaculair gedaald. Omdat dat jaar opnieuw ook meer mensen uit de WAO stroomden dan het jaar ervoor, zaten in 2003 minder ziekenhuiswerknemers in de WAO dan in 2002.
Met een instroompercentage van 0,84% presteren de ziekenhuizen niet alleen het best binnen de sector Zorg en Welzijn (1,1%). Uit de jongste cijfers van het UWV blijkt dat ziekenhuizen nu ook onder het landelijk gemiddelde van 0,95% duiken.

Ook het ziekteverzuim in de algemene ziekenhuizen is in 2003 opnieuw fors gedaald. Het ziekteverzuim (exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof) bedroeg 5,1%. Dit is een daling van 11% ten opzichte van 2002 en van 19% ten opzichte van 2001. De algemene ziekenhuizen kunnen zich meten met het Nederlandse bedrijfsleven, dat in 2003 eveneens een ziekteverzuim van 5,1% had .

Veel vrouwen en deeltijders; laag verzuim

Dit zijn opmerkelijke cijfers. Grote bedrijven met veel vrouwen en deeltijders in dienst hebben meestal hoger ziekteverzuim en een hogere WAO-instroom. De ziekenhuizen en revalidatie-instellingen hebben allemaal meer dan 100 werknemers. 75% van de werknemers is vrouw.; 70% van de werknemers werkt in deeltijd. Gelet op het percentage vrouwen en deeltijders scoren ziekenhuizen in vergelijking met het bedrijfsleven buitengewoon goed. De NVZ vereniging van ziekenhuizen verwacht dat deze trend zich in 2004 voortzet.

Aandacht levert resultaat

De ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en aan verzuimbegeleiding. Dit heeft duidelijk vruchten afgeworpen.

Door een breed scala van maatregelen zijn zowel de lichamelijke belasting als de psychische werkdruk afgenomen. Het werken met gevaarlijke stoffen is veiliger gemaakt; tilliften en ergonomische bedden zijn aangeschaft en er is meer aandacht voor de opvang van werknemers na traumatische ervaringen. Met het project VeiligeZorg (Sectorfondsen Zorg en Welzijn) zijn vele maatregelen genomen om het gevoel van veiligheid voor de medewerkers en patiënten te vergroten. Dit heeft reeds tot een aantoonbaar lager ziekteverzuim geleid.

De direct leidinggevenden zijn verantwoordelijk geworden voor de één op één verzuimbegeleiding en reïntegratie van de zieke werknemer. Door dit directe contact is het verzuim verminderd en de reïntegratie verbeterd.

De algemene ziekenhuizen hebben in 2002 een Tevredenheidsonderzoek onder alle werknemers gehouden. Daaruit bleek toen dat 80% van de werknemers tevreden tot zéér tevreden was over het werk en de werksfeer. Dit onderzoek wordt dit jaar herhaald. De resultaten worden medio september verwacht.