Socialistische Partij
Pakketverkleining leidt tot gat in tandzorg

22-07-2004 * Steeds meer tandartsen weigeren `sociaal zwakkeren' te helpen omdat ze vrezen dat de rekening blijft liggen, sinds tandzorg uit het ziekenfondspakket is verwijderd. SP-Kamerlid Agnes Kant wil dat dit gevolg van de pakketmaatregelen wordt onderzocht. "We moeten voorkomen dat je binnenkort aan iemands gebit kunt zien wat voor inkomen hij heeft."

Tandartsen weigeren mensen te behandelen die niet of waarschijnlijk niet in staat zijn de rekening te betalen, zo wordt gemeld in het Nederlandse Tandartsenblad. Dit is een gevolg van het verwijderen van de tandzorg voor 18 jaar en ouder uit het ziekenfondspakket. Men kan zich aanvullend verzekeren, maar daar blijkt lang niet iedereen geld voor te hebben. Het gevolg is dat mensen doorlopen met hun klacht tot het echt niet meer houdbaar is. Meestal is de rekening dan uiteindelijk hoger en onbetaalbaar voor de patiënt. Kant: "Er zou een zwarte lijst bestaan voor tandartsen, zodat ze kunnen zien wie wanbetaler is. De pakketverkleining leidt hierdoor tot een gat in de tandzorg."

Er komt een onderzoek naar de gevolgen van de pakketmaatregelen en de beperking van de vergoeding van de tandzorg. De SP heeft de minister gevraagd ook te onderzoeken in hoeverre mensen geweigerd worden en hoeveel mensen zich aanvullend hebben verzekerd nadat de pakketverkleining werd doorgevoerd.