Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 22 juli 2004

Stichting Promotie Glasbak luidt de noodklok:

Ovenschalen in de glasbak veroorzaken grote problemen!

De glasbak is alleen bestemd voor eenmalige glazen verpakkingen. Steeds vaker belanden er echter ook ovenschalen en andere voorwerpen van hittebestendig glas in de glasbak. De problemen die dit soort glas veroorzaakt, zijn enorm. 200 scherfjes hittebestendig glas kunnen 200 problemen veroorzaken.

Door het hogere smeltpunt van hittebestendig glas ontstaat in de oven een draderige glasmassa of een glasachtige substantie die op porselein lijkt. Deze substantie leidt tot grote problemen in de productiemachines. Het gloeiend hete glas stroomt over en de machine moet worden stilgezet. In een temperatuur van 500°C moeten de productiemedewerkers het glas losbikken.

Een ander probleem is het ontstaan van insluitsels in de glazen verpakking. Als toeleverancier aan de distributeurs en producenten van voedsel en dranken, is kwaliteit voor de glasindustrie van het hoogste belang. Insluitsels in flessen en potten kunnen immers leiden tot breuk op de afvullijn, in de supermarkt of bij de consument thuis.

Er bestaan geen machines die het hittebestendige glas kunnen verwijderen. Dit soort glas ziet er namelijk uit als gewoon glas en wordt als dusdanig niet herkend.

Om deze problemen te voorkomen is er één antwoord: hittebestendig glas hoort in de vuilnisbak en niet in de glasbak!


---