Socialistische Partij

AFM-boete voor Dexia een lachertje

22-07-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant vindt de boete die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opgelegd heeft aan Dexia vanwege de aandelenlease-affaire, een lachertje. "Aan de advertenties die Dexia vandaag in kranten heeft laten plaatsen, zijn ze veel meer kwijt." Kant vindt dat de AFM de bevoegdheid moet krijgen om veel hogere boetes op te leggen. Zij gaat dit bij de behandeling van de Wet Financiële Dienstverlening (Wfd) in september voorstellen aan minister Zalm van Financiën.

Agnes Kant Kant: "De NMa kan boetes opleggen tot tien procent van de jaarlijkse omzet, dat zijn voor grote bedrijven pas boetes die pijn doen. Een boete van EUR 9.075 is een lachertje voor een grote financiële instelling als Dexia. Dit bedrag staat in geen enkele verhouding tot de miljoenen die door Dexia/Legiolease verdiend zijn met de verkoop van producten als de `Winstverdriedubbelaar'.

Het SP-Kamerlid vindt overigens de veroordeling wel een morele steun in de rug voor de gedupeerden. Kant: "Het Hoger beroep bij de rechtbank tegen het eerdere vonnis, waarin gesteld werd dat er geen sprake was van misleiding, maakt nu meer kans. De AFM vindt immers wél dat er sprake was van misleidende reclame."

Dexia werd naast de misleiding ook veroordeeld voor het niet tegen de juiste koers afrekenen van aandelen, het thuis bellen van mensen zonder toestemming (`cold calling'), fouten in contracten en een slordige administratieve organisatie.