Gemeente Nieuwegein

Werkend Nieuwegein 2004

Het college van B&W heeft de nota 'Werkend Nieuwegein 2004' vastgesteld. Deze jaarlijkse publicatie beschrijft de stand van zaken voor diverse aspecten van de Nieuwegeinse economie, zoals de dynamiek in de werkgelegenheid en de ontwikkelingen op de Nieuwegeinse bedrijven- en kantorenmarkt. Daarnaast is ook gekeken naar de ontwikkelingen in de detailhandel en de horeca. De nota wordt ter inzage gelegd voor de commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken.

Werkgelegenheid gedaald
In 2003 is de fulltime werkgelegenheid in Nieuwegein met 6 procent gedaald. Het totale aantal arbeidsplaatsen kwam daarmee op ruim 38.000. Nog nooit heeft er in de Nieuwegeinse geschiedenis een daling van de werkgelegenheid plaatsgevonden. In de provincie Utrecht en ook in Nederland is er al enige jaren een daling dan wel stagnatie zichtbaar. Er zijn meerdere oorzaken die geleid hebben tot de daling in de Nieuwegeinse werkgelegenheid. Enerzijds is er in Nieuwegein de laatste jaren weinig tot geen grond uitgegeven, waardoor de groei van de werkgelegenheid door het bestaande Nieuwegeinse bedrijfsleven gerealiseerd moest worden. Juist deze bestaande bedrijven zijn in 2003 ingekrompen. Daarnaast wordt de structuur van de Nieuwegeinse economie sterk bepaald door de zakelijke dienstverlening en met name in deze sector is de werkgelegenheid het sterkst gedaald. Het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat beschouwd kan worden als de motor van de economie, heeft overigens goed stand gehouden in 2003. Het totaal aantal vestigingen en banen bij het MKB zijn niet gedaald. De cijfers voor het MKB ondersteunen de gedachte dat het Nieuwegeinse bedrijfsleven over het algemeen voldoende vitaal is om in de komende jaren de werkgelegenheid op peil te houden.

Bedrijven- en kantorenterreinen
In 2003 is er geen kantooroppervlak opgeleverd in Nieuwegein. In de eerste maanden van 2004 is er 2.420 m² b.v.o. opgeleverd. De komende jaren zijn er in Nieuwegein nog wel locaties waar private partijen kantoren kunnen ontwikkelen. Of dit ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden is echter mede afhankelijk van de marktomstandigheden. Om bedrijven de mogelijkheid te bieden uit te breiden binnen de gemeente Nieuwegein en om nieuwe ondernemers een plek te kunnen bieden, ontwikkelt de gemeente nieuwe terreinen. Zo zijn plannen in voorbereiding voor de realisatie van het nieuwe bedrijvenpark Het Klooster in het oosten van Nieuwegein. Dit terrein omvat circa 73 hectare uitgeefbaar terrein en krijgt een aansluiting op de A27. Daarnaast wordt in het noorden van Nieuwegein kantorenterrein Blokhoeve verder uitgebreid. Dit project omvat circa 30.000 m² kantoorvloer, waarvan 20.000 m² privaat en 10.000 m2²gemeentelijke uitgifte. De gemeentelijke grond in Blokhoeve is vrijwel volledig uitgegeven. Verder wordt het gebied Galecopperzoom, ten noorden van de wijk Galecop, ontwikkeld (circa 10 hectare uitgeefbaar). Ook de diverse functies in de Nieuwegeinse binnenstad (inclusief het kantoorvloeroppervlak) zullen worden uitgebreid. Deze locaties zullen de werkgelegenheid in Nieuwegein in de nabije toekomst weer doen toenemen. Al deze ontwikkelingen zijn overigens in overeenstemming met regionale afspraken en lopen parallel aan de regionale afspraken op het gebied van woningbouw.

Detailhandel
De meeste dynamiek in de Nieuwegeinse detailhandel heeft in 2003 plaatsgevonden bij de winkels die buiten een winkelcentra zijn gevestigd. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de vestiging van een zeer grote winkel in bouw- en tuinartikelen op bedrijventerrein De Liesbosch, in het uiterste noorden van Nieuwegein. Dit heeft gezorgd voor een flinke stijging van de totale oppervlakte aan winkelruimte. Overigens zijn de meeste winkels met een zeer groot vloeroppervlak op De Liesbosch/Laagraven gevestigd.

Horeca
In Nieuwegein zijn ruim 80 horecagelegenheden. Daarmee ligt de horecadichtheid in Nieuwegein aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde. De gemeente streeft naar een gerichte uitbreiding van de horeca in Nieuwegein. Daarbij zijn een aantal concentratiegebieden te onderscheiden: het stadscentrum en de oude kernen Vreeswijk en Jutphaas.

Invoerdatum 22-7-2004