Vijf jaar gevangenisstraf voor BTW-carrouselfraude
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 22-07-2004

De rechtbank te Arnhem heeft op 22 juli 2004 de 50-jarige verdachte J.B. wegens belastingfraude veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van EUR 1.000.000,-. Verdachte heeft zich, mede met behulp van zijn bedrijven en tezamen met anderen gedurende een periode van bijna tweeëneenhalf jaar in georganiseerd verband beziggehouden met zogenaamde BTW-carrouselfraude.
Meerdere bedrijven in binnen- en buitenland fungeerden hierbij als zogenaamde ploffers die de in rekening gebrachte BTW niet afdroegen aan de fiscus.
Binnen deze BTW-carrousels werden meerdere malen aangiften omzetbelasting onjuist en onvolledig ingediend. Daarnaast zijn er door de ondernemingen binnen de BTW-carrousels verkoopfacturen en vervoersverklaringen valselijk opgemaakt. De verdachte heeft aan al deze gedragingen feitelijke leiding gegeven en kon `letterlijk' en figuurlijk als een spil van de organisatie worden beschouwd. De Staat der Nederlanden is hierdoor voor een bedrag van ongeveer EUR 24.000.000,- benadeeld.
Gelet op o.a. de rol van verdachte, het hoge benadelingsbedrag en de listige manier van frauderen is de rechtbank van oordeel dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met een forse geldboete passend en geboden is.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ4492

Zie het origineel