Gemeente Bergen op Zoom


Seniorenregeling voor Bergse ambtenaren (57+)

Als de gemeenteraad instemt met de maatregel kan een nog onbekend aantal medewerkers vervroegd uittreden met behoud van een uitkering die is gerelateerd aan hun salaris en aan de regelingen van FPU en FPU-gemeenten.
De gemeenteraad heeft met de behandeling van het Beleidskader 2005-2008 besloten om 2,8 miljoen euro per jaar structureel te besparen. Daarvan moet 1 miljoen euro gehaald worden door de organisatie met 25 arbeidsplaatsen te laten krimpen.

Daarnaast gaat men kritisch om met de invulling van vacatures (instroom). Ook wordt de interne mobiliteit bevorderd (doorstroom), onder meer door de budgetten voor opleiding en training gericht in te zetten in het kader van het loopbaanbeleid. De uitstroom wordt krachtig gestimuleerd door de 57plus-maatregel. Wachten op natuurlijk verloop duurt te lang, onder meer doordat de arbeidsmarkt in tijden van economische stagnatie weinig beweeglijk is. Het voordeel van de 57plus-regeling is dat oudere medewerkers een stap terug kunnen doen en zo ruimte maken voor jongere collega's. Vrijwilligheid staat voorop; niemand kan dus gedwongen worden tot vervroegd uittreden. De belangstelling voor de maatregel wordt binnenkort schriftelijk gepeild. Uiterlijk 1 januari 2005 is bekend hoeveel mensen gebruik willen maken van de regeling. Meer dan 74 personen kunnen het niet zijn. Personen die op het aanbod ingaan krijgen een percentage van hun salaris doorbetaald tot hun 65ste. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de aanvulling: het percentage stijgt van 73 procent voor een 57-jarige, tot 92 procent bij iemand van 62.

Productiviteit stijgt ook
Verder is het de bedoeling dat ook de productiviteit van het gemeentepersoneel toeneemt. Daartoe wil het College de drie plaatselijke vakantiedagen afschaffen (carnavalsmaandag, goede vrijdag en de brugdag na Hemelvaart). Tot slot moet het ziekteverzuim kunnen dalen door een betere begeleiding en preventie. De Ondernemingsraad moet zich nog uitspreken over het totaalpakket; het Georganiseerd Overleg met de bonden over de seniorenregeling en het vervallen van de vrije dagen. Behandeling in de Gemeenteraad is voorzien na de vakantie, in de vergadering van september of oktober.