Gemeente Arnhem

Meerjarenbegroting 2004-2008: grote investeringen op fysiek én sociaal gebied
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om in de komende jaren grote investeringen te doen zowel op sociaal als op fysiek gebied. De investeringen zijn noodzakelijk vanwege teruglopende inkomsten van het Rijk en vanwege achterstanden in onderhoud van de openbare ruimte. Ook de onderwijshuisvesting vergt aanzienlijke investeringen. Nieuw in de begroting is een
meerjareninvesteringprogramma waarmee de totale investeringen inzichtelijk gemaakt worden. Ook zijn voor het eerst de gelden die Arnhem krijgt in het kader van het grotestedenbeleid (GSB) opgenomen.

Het college denkt in de begroting een goede balans aangebracht te hebben tussen fysiek en sociaal. Op sociaal gebied wordt veel geïnvesteerd om de gevolgen van het rijksbeleid te compenseren: zon vijf miljoen voor de herijking van het minimabeleid en het opvangen van de effecten van de invoering van de Wet werk en bijstand. Op fysiek gebied vallen met name de voorstellen op over de investeringen in de onderwijshuisvesting, Buiten Gewoon Beter en het gemeentelijke vastgoed.
Voor het eerst is in de meerjarenbegroting ook het Arnhemse grotestedenbeleid (GSB) opgenomen. Over een periode van vijf jaar (GSB-periode loopt tot 2009) is er in totaal ruim 100 miljoen euro te verdelen waarvan driekwart naar de sociale pijler gaat en het andere kwart verdeeld wordt tussen de economische en de fysieke pijler. Dankzij de inzet van dit geld kunnen veel sociale voorzieningen als maatschappelijke opvang en verslaafdenzorg overeind gehouden worden. Ook de bouw van brede scholen (gebouwen waarin onderwijs en maatschappelijke voorzieningen geïntegreerd zijn) krijgen een impuls door de GSB- en gemeentelijke gelden: zowel in Presikhaaf als in Schuytgraaf en Malburgen zijn nieuwe brede scholen gepland. Behalve de grote investeringen op sociaal en fysiek gebied die al genoemd zijn, wordt in deze meerjarenbegroting vrijwel geen nieuw structureel beleid aangekondigd. Alleen voor het evenementenbeleid wordt voorgesteld jaarlijks 100.000 euro, die voor 2 jaar was uitgetrokken, nu structureel te maken. Verder maakt het college pas op de plaats behoudends enkele incidentele reserveringen zoals voor de Floriade ( 2 miljoen), de modebiënnale ( 250.000), de Sonsbeektentoonstelling ( 850.000) en de Infoboulevard ( 5 miljoen).

In de afgelopen jaren is er heel veel energie gestoken in het transparanter maken van de begroting. Met het steeds verder openleggen van de begroting heeft het college veel discussie op gang gebracht: nieuwe inzichten leveren immers nieuwe vragen op. Desondanks is het gelukt deze concept-begroting reeds voor de zomervakantie af te ronden en toe te zenden aan de raad.
Nieuw is het meerjareninvesteringprogramma (MIP). Hiermee kunnen in één oogopslag de totale investeringen worden overzien. Met het MIP kunnen de investeringen optimaal aangestuurd worden en kunnen er politiek gezien beter overwogen keuzes gemaakt worden. De gemeentelijke investeringen bedragen gemiddeld 40 miljoen euro per jaar en betreffen materiële zaken: sportaccommodaties, scholen, wegen, bruggen et cetera.
De meerjarenprogrammabegroting wordt op 4 en 5 oktober behandeld door de gemeenteraad.

U kunt hier de "concept" Meerjarenbegroting 2004-2008 downloaden (pdf
1.3Mb)
Arnhem, 22 juli 2004