Artsen zonder Grenzen


Vluchtelingen op de Nijmeegse Vierdaagse
donderdag 22 juli 2004

Als jíj moest vluchten voor oorlog en geweld, wat zou je dan meenemen? De 14-jarige Joost Vink en de 55-jarige Gerard Goudriaan hebben erover nagedacht. Zij lopen deze week als ' vluchteling' de Nijmeegse Vierdaagse.

De afstanden die Vierdaagse-wandelaars lopen voor hun plezier, goed doorvoed en in prima gezondheid lopen mensen in conflictlanden als Burundi en Somalië ook. Vaak meerdere keren. Alleen zijn zíj op de vlucht, verzwakt door te weinig eten en door ziekte.

Om aandacht te vragen voor deze mensen, verplaatsen Joost en Gerard zich tijdens de Vierdaagse in hun lot. Op verzoek van Artsen zonder Grenzen, en in het kader van de campagne Oorlog went behalve als je er middenin zit, hebben ze op hun rug de spullen die ze zouden meenemen als zíj moesten vluchten.

Zo loopt Joost deze dagen met wat voedsel, water, een pannetje, een aansteker, een slaapzak en een slaapmatje. Maar ook met zijn pinpas en fotos van zijn familieleden. En Gerard zou een boek, zijn dagboek, persoonlijke papieren, fotos, paspoort, creditcard en zijn verzekeringspolis meenemen.

Bij echte vluchtelingen ziet de bagage er trouwens vaak anders uit. Op hún rug vind je vaak helemaal niets: er is meestal geen tijd iets bij elkaar te pakken.

Wil je meer weten over hoe het is om huis en haard te moeten verlaten, lees dan de dagboekjes op deze site.

Lees verder

---