Gemeente 's-Hertogenbosch

22-07-2004

Atlas voor gemeenten positioneert 's-Hertogenbosch in top tien

De Atlas voor gemeenten meet en vergelijkt sinds 1997 periodiek de vijftig grootste gemeenten van Nederland. De gemeente 's-Hertogenbosch scoort een zevende en achtste plaats op respectievelijk de index van woonaantrekkelijkheid en de sociaal-economische index. Dit is mede te danken aan de aanwezigheid van een omvangrijke creatieve klasse die een toegevoegde waarde heeft voor het wonen, werken en consumeren in de stad. Ook op het kenmerk creatieve klasse is 's-Hertogenbosch inmiddels tot de top tien doorgedrongen. De stad is onder meer vergeleken met de vier grote steden in Noord-Brabant (Breda, Eindhoven, Helmond en Tilburg) en met vijf andere vergelijkbare steden (Amersfoort, Groningen, Haarlem, Maastricht en Zwolle).

De aantrekkelijkheid van wonen is gemeten aan de hand van acht indicatoren die ieder een eigen gewicht aan de eindscores toekennen. Zo gaat het om de bereikbaarheid, het culturele aanbod, het aantal geweldsmisdrijven en vernielingen, het aandeel koopwoningen in de woningvoorraad, de nabijheid van natuurgebieden, de kwaliteit van het culinaire aanbod, de aanwezigheid van een universiteit en het historische karakter van de woningvoorraad. 's-Hertogenbosch is in de afgelopen tien jaar in de rangorde gestegen van de twaalfde naar de zevende plaats. De score is vooral hoog door het culturele aanbod, de kwaliteit van restaurants en de nabijheid van natuurgebieden. De score wordt negatief beïnvloed door de slechte woningmarkt en de criminaliteitscijfers.
Wat betreft de sociaal-economische index scoort 's-Hertogenbosch goed op factoren als werkgelegenheid en economische groeisectoren. De gemeente scoort lager als het gaat om armoede, bijstand, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en participatie van vrouwen. In de sociaal-economische index is 's-Hertogenbosch in 1993 gestart op een zesentwintigste plaats om met enige schommelingen nu op positie acht te komen.

De resultaten uit de Atlas voor gemeenten 2004 laten zien dat het in gang gezette beleid de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen. Het is nu de bedoeling om de sterke kant van de stad verder uit te bouwen en beter te benutten. Zo zijn er kansen op het vlak van verbetering van het vestigingsklimaat en op het gebied van de kenniseconomie en innovatie. De mogelijkheden daartoe worden nader onderzocht met bijvoorbeeld intensivering langs de A2, de kennisas van Nederland. Verder moet er aandacht zijn voor de zwakkere scores zoals armoede, werkloosheid en segregatie van allochtonen. Dat gebeurt vooral in de vorm van het Grotestedenbeleid omdat met name de aandachtsgebieden problemen kennen. De problematiek van de gespannen woningmarkt moet de komende jaren worden verminderd met de uitbreiding in De Groote Wielen, het bevorderen van doorstroming en het verbeteren van delen van de bestaande woningvoorraad.