VVD



Nieuws

22 jul 2004 - Kamerlid Örgü: toename loverboys
Oss zorgelijk

VVD-Tweede-Kamerlid Fadime Örgü noemt het 'zorgelijk' dat er in Oss een toename is geconstateerd van loverboys.

In de Jeugd en Onderwijsmonitor van de gemeente Oss constateren twee hulpverleners een toename van loverboys. Örgü heeft een speciale band met de Brabantse stad, sinds er in de aanloop naar de
Tweede-Kamerverkiezingen in 2002 en 2003 diverse malen op werkbezoek is geweest. Namens de VVD behandelt Örgü het onderwerp loverboys in de Kamer. Volgens Örgü is het een landelijke trend dat het aantal loverboys toeneemt.

,,De cel- en geldstraffen voor loverboys moeten sterk worden verhoogd'', vindt Örgü. Doorgaans krijgen veroordeelde loverboys een paar maanden celstraf. ,,Dit vind ik echt niet kunnen'', meent het liberale Kamerlid.

In het recent gehouden overleg met justitieminister Donner over loverboys zijn twee moties aangenomen. De motie die opdracht gaf om een landelijk onderzoek te houden over loverboys werd Kamerbreed aanvaard. Donner zegde daarnaast naar aanleiding van een motie toe om loverboys landelijk te gaan registreren.

Loverboys zijn jongens die veel rondhangen bij scholen en meisjes lokken met dure cadeau's. Ze zorgen ervaar dat meisjes verliefd op hen worden en emotioneel en sociaal afhankelijk van hen raken. Uiteindelijk worden de slachtoffers gedwongen in de prostitutie te werken. De VVD vraagt al lange tijd aandacht van de regering voor het fenomeen loverboy. Nu die aandacht er is, moet de regering de stap naar langere celstraffen en hogere geldboetes zetten, vindt Örgü.

De aanpak van de regering richt zich nu vooral op voorlichting en hulpverlening aan slachtoffers. Slachtoffers zijn vaak bang om aangifte te doen, maar doen ze dat wel, dan staan de loverboys relatief snel weer op straat. Örgü: ,,Juist omdat weinig aangifte wordt gedaan is een hogere strafmaat een effectief middel om loverboys te straffen: die jongens deinzen nergens voor terug en moeten het dus maar eens voelen, zowel in hun vrijheid als in hun portemonnee." De VVD wil een omvattend plan van aanpak, en daar hoort naast hulpverlening en voorlichting natuurlijk ook harder en effectiever straffen bij.