Gemeente Amsterdam

Amsterdamse bevolking blijft groeien
22 juli 2004 - O+S
Het aantal Amsterdammers is opnieuw gegroeid. In het eerste kwartaal van 2004 was de aanwas 400, in het tweede kwartaal nam de bevolking toe met 823 personen. Op 1 juli 2004 waren er 739.977 Amsterdammers.

Meer huwelijken (15 Kb)

Het aantal vestigers in de stad is toegenomen. Dat waren er in het eerste kwartaal 8.940 en in het tweede kwartaal 9.389. Het aantal vertrekkers steeg ook, maar minder sterk, van 9.546 in het eerste kwartaal naar 9.829 in het tweede kwartaal.

Opvallend is dat het aantal gesloten huwelijken met 100% is gestegen, van 495 in het eerste kwartaal van 2004 naar 1.060 in het tweede kwartaal. Amsterdammers zien kennelijk liever een stralende lentezon op hun huwelijksfoto's dan een grijze winterlucht.

Hoewel het aantal geboorten landelijk al enige tijd afneemt is deze trend in Amsterdam nog steeds niet zichtbaar. Opnieuw steeg het aantal geboorten, van 2.539 in het eerste kwartaal naar 2.655 in het tweede kwartaal. Een reden voor deze stijging is dat allochtone vrouwen gemiddeld nog steeds meer kinderen krijgen dan Nederlandse vrouwen en dat deze groep in Amsterdam in vergelijking tot het landelijk beeld oververtegenwoordigd is. Daarbij moet overigens worden opgemerkt dat het gemiddelde kindertal van allochtone vrouwen in snel tempo gelijk getrokken wordt met dat van autochtone vrouwen. Een tweede reden is echter ook dat de geboorte bij autochtone vrouwen gestegen is ten opzichte van enkele jaren gelden.

De trend dat veel allochtone gezinnen naar Almere vertrekken zet zich ook in het laatste kwartaal voort. Het zijn met name de Surinamers die verhuizen. De beweging die zich eind zeventiger jaren voltrok bij veel Nederlandse gezinnen, op zoek naar passende woonruimte in een groene omgeving, wordt vrijwel naadloos gevolgd door vergelijkbare allochtone gezinnen.

© Gemeente Amsterdam