Gemeente Amsterdam

Tropische zomer in de Universiteitsbibliotheek
22 juli 2004 - UvA

In de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) is gedurende de hele zomer een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud met een tropisch tintje te zien. De expositie is gewijd aan de lemuren: halfapen die alleen voorkomen in de tropische gebieden van Afrika en Azië. Afbeeldingen en opgezette exemplaren van deze zeer bijzondere, met uitsterven bedreigde, dieren zijn te bewonderen in de tentoonstellingszaal tijdens de expositie `Aye-aye, vingerdier: halfapen van Madagaskar'.

Dwergmuismaki
Lemuren kenmerken zich door zeer opvallende uiterlijkheden en de soorten kunnen nogal van elkaar verschillen qua omvang en grootte. De kleinste variant is tien centimeter hoog, terwijl er ook een fossiel is gevonden van de grootte van een beer. Op de expositie zijn ook boeken en historische documenten te zien waaruit blijkt dat de 16e-eeuwse Europeanen die op hun wereldreizen het eiland Madagaskar aandeden, een sprookjesachtige indruk moeten hebben gehad van deze bijzondere dieren.

Op deze expositie, waar delen van de collecties van de Artis-/Plantagebibliotheek, de Universiteitsbibliotheek en het Zoölogisch Museum Amsterdam bij elkaar zijn gebracht en elkaar versterken, zijn voor het eerst alle 35 waterverftekeningen van lemuren te zien die biologisch tekenaar Frits-Jan Maas in 1997-1999 maakte in opdracht van het Biodiversiteitcentrum (Expert Center for Taxonomic Identification, ETI) aan de Universiteit van Amsterdam.

Lemuren behoren tot de prosimia - letterlijk `voorapen' - en worden halfapen genoemd. Helaas worden de lemuren met uitsterven bedreigd. Het is van groot belang deze dieren voor de toekomst zo goed mogelijk te beschermen en om dat te kunnen doen is nauwkeurige documentatie en beschrijving noodzakelijk. Het Biodiversiteitcentrum (Expert Center for Taxonomic Identification, ETI) aan de Universiteit van Amsterdam speelt, in samenwerking met UNESCO, een internationaal vooraanstaande rol in het goed documenteren en beschrijven van gegevens over de verscheidenheid van planten en dieren. De door ETI gemaakte Lemuren-cd-rom, waarop al deze kennis is verzameld, is tijdens de tentoonstelling te raadplegen en aan te schaffen.

© Gemeente Amsterdam