Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Kabinet, IPO en VNG spreken over interbestuurlijke en financiële verhoudingen

22 juli 2004

Kabinet, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gisteren in goede sfeer een informeel bestuurlijk overleg gehouden over de interbestuurlijke en financiële verhoudingen. Partijen spraken zich onder leiding van minister-president Balkenende uit voor verbetering van de interbestuurlijke en financiële verhoudingen.
---

Waardering was er voor het recent verschenen rapport van de commissie Autonomie (ingesteld door de VNG). Thema's uit dit rapport, het rapport van de commissie Geelhoed en een beleidsverkennende notitie van het kabinet over interbestuurlijke verhoudingen zullen de basis vormen voor een informele sessie tussen kabinet, IPO en VNG eind augustus. Die bespreking is erop gericht te komen tot tripartiete afspraken over interbestuurlijke verhoudingen in het najaar.

Op initiatief van het IPO worden daarnaast gezamenlijke afspraken voorbereid over de kaders waarin provinciale uitvoeringscontracten op het terrein van de ruimtelijke ontwikkeling kunnen worden vormgegeven. Ook dit punt keert in het najaar op de agenda terug.

Naast de interbestuurlijke verhoudingen stonden ook de financiële verhoudingen op de agenda. Kabinet en VNG besloten tot instelling van een commissie van externe deskundigen die voor medio augustus 2004 een advies uitbrengt over de mogelijkheden om het EMU-tekort van de lokale overheid te beperken zonder dat er sprake is van een aantasting van de lokale autonomie.

Bovendien bevestigde het kabinet definitief de bijdrage van het Rijk aan gemeenten ten behoeve van het dualisme. Deze bijdrage van 25 mln. euro extra voor gemeenten wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 uitgekeerd. Partijen hebben afgesproken om voor het najaarsoverleg een gezamenlijke verkenning uit te voeren naar de oorzaken van de stijging van lokale lasten. Dan zal ook een geactualiseerde lijst met financiële pijnpunten die door de VNG aan de orde zijn gesteld, voorliggen.

Bij het overleg waren aanwezig de voorzitters en enkele leden van het dagelijkse bestuur van IPO en VNG, de ministers van BZK en Financiën, de minister voor BVK en de staatssecretaris van Financiën.
---

---

---

---