CDA

22-07-04

Jan Peter Balkenende: "Vrijheid, respect en solidariteit vergen voortdurend onderhoud"

In het zomernummer van CDA Magazine vertelt premier Balkenende over het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie en zijn ideeën over Europa in het algemeen.


1. Wat wilt u op uw beleidsterrein bereiken in de tweede helft van 2004 tijdens het Nederlands voorzitterschap, en wat op lange termijn?

Ik zie drie hoofdprioriteiten voor de EU: 1. de versterking van de economie; 2. het verbeteren van de veiligheid; en 3. het inhoud geven aan de eenheid in verscheidenheid van een uitgebreid Europa. Voor wat betreft de economie: Er is meer nodig dan een conjuncturele opleving om de economische kracht van Europa naar de toekomst te waarborgen. De arbeidsparticipatie en de arbeidsproductiviteit zullen echt om hoog moeten. De zogenaamde Lissabon-agenda mag dus niet blijven steken in mooie woorden.
Het terrein van de veiligheid is bij uitstek een voorbeeld van meerwaarde van Europese samenwerking. Het is ook een terrein waarop aan de burger concreet het voordeel van de EU zichtbaar kan worden gemaakt. Dan gaat het om straffen en strafmaat, maar ook om bevoegdheden van politie en beveiliging van de buitengrenzen. Het derde punt is van belang omdat Europa meer is en moet zijn dan een vorm van economische samenwerking. De EU is ook een waarborg voor vrede. zestig jaar na D-day mogen we ons dat extra beseffen. Welke inhoud geven we gezamenlijk aan respect, vrijheid en solidariteit?, is een vraag die we met ons voorzitterschap op de agenda willen zetten.


2. Wat is de toegevoegde waarde van Nederland binnen de EU?

Nederland behoort tot de zes founding-fathers van de EU en daarom spelen we ook een belangrijker rol dan onze omvang zou vermoeden. Bovendien kan Nederland goed als bruggenbouwer fungeren doordat het zowel transatlantisch als Europees goede contacten heeft. Die eigenschap komt goed van pas tijdens een voorzitterschap dat het eerste is met de uitgebreide Unie tijdens de hele zes maanden. Vandaar ook bijvoorbeeld mijn reizen naar alle nieuwe lidstaten in de afgelopen periode.


3. Wie is de grootste Europeaan en waarom?

De eerste die me dan toch te binnen schiet is Konrad Adenauer, de eerste Duitse Bondskanselier van na de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft aan de wieg gestaan van de Europese samenwerking en had de geweldige zware opgave om Duitsland weer op te bouwen en een plek te geven in dat nieuwe Europa. Adenauer is bovendien natuurlijk een herkenbare christen-democraat die als geen ander wist en besefte dat Europa meer is dan economie, maar bovenal een waarborg voor vrede.


4. Als er een Europese president gekozen zou moeten worden, wie uit het huidige aanbod van politici zou dan volgens u in aanmerking komen voor het presidentschap?

Diegene die voldoende samenbindend vermogen heeft om 25 landen te verenigen en tevens voldoende eigen visie en overtuigingskracht. Kortom, iemand die draagvlak kan combineren met daadkracht.


5. Als u alle macht had in Europa wat zou u dan per direct veranderen?

Laat ik dan voor de verandering toch even naar het eigen belang van Nederland kijken: we zijn per hoofd van de bevolking de grootste netto-betaler van de Unie. Dat zou ik dan toch zeker gaan beperken en zorgen dat er een evenwichtiger verdeling komt.


6. Wat is uw grootste angst wat de EU betreft?

Dat euroscepsis het nastreven van eigenbelang in de Unie steeds meer zal beïnvloeden waardoor de eenheid uiteindelijk verdwijnt en besluitvorming implodeert.


7. Wat betekent de joods-christelijke cultuur van Europa voor u?

Veel. Het is toch een, zo niet dé, bepalende stroming van Europa geweest, die Europa en de Europeanen heeft gemaakt tot wat ze nu zijn.

Het betekent echter geen exclusiviteit, zodanig dat het zou betekenen dat het daarmee ook bepalend is geworden voor de grens van Europa. Wie het echter over mens-, en maatschappijvisie heeft kan niet anders dan erkennen dat die duidelijk beïnvloed zijn door de joods-christelijke cultuur.


8. Wat is volgens u de meest absurde wet/regel van de EU?

Waar je op straat het meest op aangesproken wordt is de regel dat glazenwassers niet meer met een ladder mogen werken, maar het met een hoogwerker moeten doen. Dat maakt natuurlijk het vak van glazenwasser veel meer onrendabel. Nu ligt het in de praktijk niet zo zwart/wit, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen bij dit soort voorbeelden denken van waar bemoeit Europa zich mee.


9. Wat moeten kinderen op de basisschool leren over Europa?

Dat de Europese Unie heeft betekent dat zij en een aantal generaties kinderen daarvoor hebben kunnen opgroeien in een Europa van vrede en welvaart. Dat dat nu zo vanzelfsprekend lijkt, maar dat lange tijd niet geweest is. Bovendien ook, dat dat niet iets is wat altijd wel zal blijven bestaan. Vrijheid, respect en solidariteit vergen voortdurend onderhoud.


10. Wat is u favoriete Europese land, in welke Europees land zou u willen leven, en waarom?

Dat is en blijft toch Nederland. Wanneer je zoals ik nu in deze functie veel in andere landen komt, binnen en buiten Europa, dan valt het je veel meer op hoe goed we het allemaal voor elkaar hebben in ons landje: de zorg, het onderwijs, de huisvesting, de wegen, de ordening, de sociale zekerheid. We hebben nog steeds een bevoorrechte positie.


11. Hoe ziet het Europa van onze kleinkinderen eruit?

Wanneer je De eeuw van mijn vader leest, dan sta je versteld over de enorme ontwikkelingen die zich in een tijdsbestek van honderd jaar hebben voorgedaan. Wat betekent dat, wanneer die zelfde snelheid zich doorzet, voor de eeuw van mijn dochter. Zal Europa zo welvarend blijven of leggen we het definitief af tegen Amerika en Azië.? Zal ook de komende zestig jaar in Europa zich kenmerken door vrede? Wat zal de bevolkingssamenstelling van dat Europa zijn?
Politiek is en blijft dan toch het vormgeven aan de toekomst van de samenleving. Aan ons dus de taak om er voor te zorgen dat ook het Europa van onze kleinkinderen zich zal kenmerken door respect, vrijheid en solidariteit.


12. Tot slot, wat heeft u altijd al willen zeggen over Europa, maar nog niet gezegd?

Ik behoor tot de gelukkige mensen die altijd al heel veel over Europa mogen zeggen. Daar heb ik nu niets aan toe te voegen.

Christof Wielemaker

Op deze pagina kunt u het artikel, in PDF-formaat, downloaden zoals dat in CDA Magazine is gepubliceerd.