CDA

CDA
22-07-04

Europees Parlement stemt in met de benoeming van Commissievoorzitter Barroso

Van de aanwezige leden stemden 413 voor, 251 tegen en 44 blanco. De 48-jarige jurist José Manuel Barroso uit Portugal gaat vijf jaar leiding geven aan de eurocommissarissen en de Brusselse ambtenaren. Hij begint 1 november, als opvolger van de Italiaan Prodi.

CDA-delegatievoorzitter Camiel Eurlings heeft de volgende reactie op stemuitslag:

"De CDA delegatie in het Europees Parlement juicht de grote meerderheid van stemmen toe die de heer Barroso in het EP heeft gekregen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij heeft met de hervormingen die hij in Portugal heeft doorgevoerd aangetoond een moedig politicus te zijn. Bij de vele presentaties die hij in het EP heeft gegeven in het kader van zijn kandidaat-voorzitterschap gaf hij blijk van een duidelijke visie over de toekomst van Europa."

"Ondanks het feit dat hij nog slechts kandidaat-voorzitter was en de hele Commissie nog moest worden samengesteld stak hij op tal van punten zijn persoonlijke overtuiging niet onder stoelen of banken. Met alle grote uitdagingen waar het grotere Europa de komende jaren voor staat hebben we iemand nodig die durft door te pakken. Barroso is daarmee geknipt voor de job."

"De ongemeen harde woorden waarmee de fractievoorzitter van de socialisten, de heer Schulz, probeerde de heer Barroso in de hoek te zetten zijn niet geloofwaardig. Dit niet alleen omdat een niet onbelangrijk deel van zijn fractiegenoten aangegeven heeft voor de heer Barroso te stemmen. Maar bovenal omdat de heer Barroso zich in de afgelopen weken een uitstekend bruggenbouwer heeft getoond: kennelijk gaan de socialisten niet voor de inhoud maar verkiezen zij de oppositie om het oppositie voeren."