Gemeente Dongen


Kwalitatief hoogwaardig woningaanbod door herziene woonvisie 22-07-2004 09:00
Actualisering beleidsplan wonen 2000-2015
Dit najaar presenteert het college van burgemeester en wethouders een geactualiseerde versie van het beleidsplan Wonen 2000-2015. De grote veranderingen op de woningmarkt maken een herziening van het beleidsplan noodzakelijk.

Het beleidsplan Wonen, met daarin de visie op wonen, werd in 2000 opgesteld naar aanleiding van een woningmarktonderzoek. De gemeente verwachtte in 2000 voor de toekomst een overschot aan huurwoningen en een groot tekort aan koopwoningen. De woningmarkt heeft zich echter anders ontwikkeld. Inwoners van Dongen moeten tegenwoordig steeds langer wachten op een huurwoning. Met name starters hebben vaak problemen met het vinden van een geschikte woning.

Kwalitatief goed wonen voor iedereen
De gemeente wil graag iets aan deze knelpunten op de woningmarkt doen. De gemeente Dongen hanteert als uitgangspunt dat alle doelgroepen kwalitatief goed moeten kunnen wonen, aldus wethouder Joop Velthoven. Onze burgers moeten voldoende mogelijkheden hebben om te kiezen uit een groot en gedifferentieerd woningaanbod. Verder willen wij met speciale middelen, zoals met de inzet van het gemeentelijk Fonds Sociale Woningbouw, de mensen met een kleinere beurs, starters en senioren een kans bieden op de woningmarkt.

Onderzoek woonvisie
De gemeente herziet de Woonvisie in samenwerking met de woningcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars en vertegenwoordigers van de dorps- en wijkraden. Samen brengen ze de knelpunten en kansen op de woningmarkt in beeld. Op korte termijn hoopt de gemeente hierdoor inzicht te hebben hoe de gemeentelijke woonvisie en het woningbouwprogramma uit het beleidsplan aangepast moeten worden. Er wordt ook gekeken welke maatregelen de gemeente moet nemen om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Al deze bevindingen komen in een rapport te staan, dat in het najaar aan de gemeenteraad wordt aangeboden.