Gemeente Den Helder

22-07-2004 Cultuurhistorie in Den Helder

De geschiedenis van een stad bepaalt gedeeltelijk haar toekomst. Ofwel, de monumenten in Den Helder bepalen mede het beeld van nu. Sinds mei staan er regelmatig artikelen op de voorlichtingspagina over de geschiedenis van Den Helder. Ook vindt u iedere maand de agenda van de Monumentencommissie op de voorlichtingspagina. Deze week kunt u iets lezen over de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Heeft u suggesties voor artikelen over de cultuurhistorie van onze stad? Neemt u dan contact op met mevrouw M.F. Laan, beleidsmedewerker Cultuurhistorie van de afdeling Ruimte, Wonen en Ondernemen, telefoonnummer (0223) 678838 (niet op woensdag).

Algemene Begraafplaats
De Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan bestaat al bijna 400 jaar en behoort daarmee tot de oudste begraafplaatsen in Nederland. De naam Kerkhoflaan is trouwens zeer verwarrend: er heeft op die plek nooit een kerk gestaan. De kerk stond in het dorp Huisduinen, maar omdat de zee steeds verder opdrong richting land, is de kerk, en dus ook het kerkhof, verschillende malen overspoeld en later landinwaarts verplaatst. Voor het laatst werd het oude eiland Huisduinen overspoeld door de zee in 1594. Nadat de kerk en het kerkhof in dat jaar weer in zee verdwenen, heeft men besloten het kerkhof naar een hoger gelegen gebied te verplaatsen. De bolling van het duingebied is nog steeds te zien op het oude grafveld. Dit oude grafveld heeft een zeer bijzondere uitstraling en heeft een grote cultuurhistorische waarde. De oudste grafzerk is van 1672. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werd de begraafplaats uitgebreid met een romantische aanleg naar ontwerp van L.A. Springer, landschapsarchitect. Ook dit deel heeft sfeer, maar weer een heel andere dan het historische deel.

22-07-2004 Dat verschil in sfeer begint al als je vanaf de Huisduinerweg het Kerkhoflaantje op rijdt: een pittoresk laantje, aan beide zijden bomen die over het weggetje hangen. Aan het eind de woning van de vorige beheerder en daarna de toegangspoort tot de begraafplaats. Wie daar doorheen rijdt ziet vrijwel direct de aula, een sfeervol gebouw, aangewezen als gemeentelijk monument. Vroeger was dat de beheerderswoning gecombineerd met dienstruimten. Ten westen van de begraafplaats ligt de joodse begraafplaats. De joodse begraafplaats is in 1824 aangelegd nadat in de Franse tijd de joodse gemeenschap behoorlijk gegroeid was. Ook staat daar het Metaheerhuisje, gebouwd in 1936 en aangewezen als gemeentelijk monument. Dat gebouw is oorspronkelijk gebruikt voor de rituelen van het reinigen van lichamen van overledenen uit de Israëlitische gemeenschap. Later deed het huisje dienst als drenkelingenhuisje. Op dit moment wordt het nog sporadisch gebruikt door het Joods Genootschap.

De gemeente is druk doende de cultuurhistorische waarden van de begraafplaats te inventariseren. Daarnaast wordt in samenwerking van de Stichting Historische Grafmonumenten gezocht naar middelen om de sfeer en de uitstraling van het historisch deel en de historische grafmonumenten daarop te behouden. Gedacht wordt aan het restaureren van grafstenen zonder dat de historische uitstraling verdwijnt.