Sociaal en Cultureel Planbureau

Bibliografische informatie over Onderzoeksrapport 2004-9: Moslim in Nederland. Een onderzoek naar de religieuze betrokkenheid van Turken en Marokkanen. Samenvatting.


Titel: Moslim in Nederland. Een onderzoek naar de religieuze betrokkenheid van Turken en Marokkanen. Samenvatting.
Auteurs: Karen Phalet, Carlo van Praag

Soort en nr: Onderzoeksrapport 2004-9

Taal: Nederlands
Bladzijden: 50
Hoogte: 24 cm

Uitgekomen op: donderdag 22 juli 2004

Beschikbaarheid: Verkrijgbaar bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, elektronisch te bestellen door hierboven voor bestellen te kiezen
Prijs: EUR 9,50

Excerpt
In het sterk geseculariseerde Nederland wonen tegenwoordig meer dan 900.000 moslims, hetgeen overeenkomt met ongeveer 6% van de bevolking. Hoe staan deze moslims tegenover hun religie? Zijn zij onderhevig aan de secularisatieprocessen die onze samenleving als geheel treffen? Of richten zij zich, onder druk van de omstandigheden, juist in versterkte mate op hun geloof?
In deze publicatie wordt een aantal grootschalige onderzoeken naar deze vragen samengevat. Op grond van het onderzoeksmateriaal, afkomstig van enkele universitaire instituten en het Sociaal en Cultureel Planbureau zelf, kan geconcludeerd worden dat de hier woonachtige Turkse en Marokkaanse moslims zich ook in de tweede hier geboren generatie nog sterk identificeren met hun religie. Intussen gaat de secularisatie echter allerminst aan hen voorbij. De jongeren tonen zich in de religieuze praktijk duidelijk minder orthodox dan de ouderen en zijn veel meer geneigd het geloof te zien als iets waaraan zij een eigen invulling geven.
Dit op zijn minst partiële proces van secularisatie lijkt zich weinig aan te trekken van de commotie die de laatste jaren in Nederland rond de islam is ontstaan. Het enthousiasme voor religieus fundamentalisme blijkt in de onderzochte groepen gering te zijn.