Provincie Limburg

Ruim 36.000,- voor terugdringen voortijdig schoolverlaten Gedeputeerde Staten (GS) verstrekken een stimuleringssubsidie van ruim

36.000,- aan de Regionale Meld- en Coördinatiepunten in Noord- en Midden-Limburg als bijdrage aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. GS constateren twee hoofdproblemen rondom het voortijdig schoolverlaten. De registratie laat te wensen over en effectieve methoden om het schoolverlaten te voorkomen zijn er nog te weinig of worden niet voldoende voor het voetlicht gebracht. In Noord- en Midden-Limburg willen de verantwoordelijke instanties de registratie verbeteren. De stimuleringssubsidie is een eerste aanzet die past binnen een bredere provinciale stimulering van de aanpak van voortijdig schoolverlaten.

Voortijdig schoolverlaten vormt een bedreiging voor de toekomst van Limburg, economisch en sociaal. Jongeren moeten optimale ontwikkelingskansen krijgen. In het thema Jong zijn in Limburg wordt in het actieprogramma School als poort naar de arbeidsmarkt gewezen op het belang van het halen van een diploma. Door voortijdig de school te verlaten behalen niet alle jongeren deze kwalificatie. Sommige jongeren hebben de capaciteit niet om een startkwalificatie te halen, maar een groot deel haakt voortijdig af omdat ze geen zin meer in school hebben. De Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMCs), die zijn ondergebracht bij de centrumgemeenten, moeten deze jongeren in kaart brengen en terugleiden naar school of toe leiden naar werk. Dat in kaart brengen van het aantal voortijdige schoolverlaters gaat echter niet goed. Scholen melden het aantal uitvallers niet of te laat, en de RMCs vullen de gegevens vervolgens niet op de zelfde manier in.
Goede registratie of niet, scholen en andere betrokken instanties hebben al diverse initiatieven ontwikkeld om (potentiële) schoolverlaters binnen de poorten te houden. Maar er is nog onvoldoende zicht op de daadwerkelijke resultaten van al deze initiatieven. Kortom, de problematiek van voortijdig schoolverlaten is tweeledig: gebrekkige registratie en onvoldoende zicht op een effectieve aanpak.

De Provincie wil samen met scholen, begeleidende instanties en gemeenten de schouders eronder zetten om voortijdige schoolverlaters op de goede weg te helpen. Gedeputeerde Eurlings hierover: In het najaar organiseren we een conferentie met de werktitel Zonder diploma van school? DUS NIET HÈ !. Hierin brengen we enerzijds de problematiek nog eens voor het voetlicht om iedereen ervan te overtuigen dat het ernst is. Anderzijds zetten we een aantal partijen, die de handschoen al hebben opgepakt, in de schijnwerpers. In de conferentie zullen de resultaten van een in opdracht van de Provincie verricht onderzoek naar de cijfermatige omvang van de problematiek met betrekking tot voortijdige schooluitval in Limburg worden gepresenteerd. Daarnaast zullen tijdens deze conferentie een aantal good practices de revue passeren en komen een aantal jongeren aan het woord die hun visie geven op de problematiek.
Gedeputeerde Eurlings: Onze actie blijft niet beperkt tot onderzoek en het zichtbaar maken van het probleem. Het uiteindelijk doel is het boeken van resultaten. Ik wil instanties die betrokken zijn bij de aanpak van voortijdige schooluitval tijdens deze conferentie aanspreken op hun verantwoordelijkheid, maar ook uitdagen om te komen met verfrissende ideeën. Zo roepen we de RMCs op hun registratie te verbeteren. In dat kader is het verheugend dat de vier RMCs in Noord- en Midden-Limburg inmiddels al besloten hebben hier werk van te maken door hun samenwerking te verbeteren en de registratie op elkaar af te stemmen. We stellen hier graag een bijdrage van 36.550,- voor beschikbaar.
De heer Eurlings wil overigens af van de behandeling van afzonderlijke projecten. Hij wil enkele malen per jaar een soort inschrijfperiode voor subsidieaanvragen instellen. Daarmee verwacht hij een beter inzicht te krijgen in de aanpak van problemen in het onderwijs waardoor afgewogener beslissingen genomen kunnen worden over het al dan niet honoreren van deze aanvragen. De betrokken instanties (waaronder scholen en gemeenten) zullen hierover zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

22-7-2004 10:20