Socialistische Partij

Bewoners van verzorgingshuizen: No Claim is niet solidair

21-07-2004 * Tijdens de gesprekken met bewoners van de verzorgingshuizen in Duiven en Rheden was het heel duidelijk: de generatie die veel strijd geleverd heeft voor solidariteit verwerpt een No Claim in het ziekenfonds. Veel overtuiging waarom de actie belangrijk is, was dan ook niet nodig. Veel vragen over hoe de regeling er uit komt te zien waren er wel.

Bewoners van verzorgingshuis Thuvine luisteren naar de toelichting over de No Claim
De bewoners van verzorgingshuis Thuvine luisteren naar de toelichting over de No Claim

Ook de directeuren van de verzorgingshuizen, steunen de actie, en toonden zich zeer bezorgd over de afbraak van de solidariteit in de zorg op meerdere fronten.

Bewoners Lorentzhuis aan het woord Een zorg die de ouderen ook vol op deelden. De No Claim voelen ze als 'een druppel die de emmer doet overlopen'. Nadat ze al getrakteerd zijn op verhoging van eigen bijdragen, fysiotherapie en zelfzorgmiddelen uit het pakket, en verhoogde premies voor de aanvullende verzekering. Ook de hoge werkdruk voor het personeel en het desondanks verder bezuinigingen door het kabinet Balkenende op de ouderenzorg zit de bewoners heel hoog.

Bewoners Lorentzhuis `Ik zit drie per dag aan de zuurstof vanwege een longaandoening, en mag me niet opwinden, maar dat is wel heel moeilijk met dit kabinet, sprak een boze bewoner zeer strijdbaar. Daar heb je je dan meer dan 40 jaar letterlijk voor kapot gewerkt.'