POLITIE EN WETENSCHAP

Vuurwapens in Nederland

Concept PERSBERICHT

'Illegale vuurwapens in Nederland: smokkel en handel', nieuwe uitgave in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap.

Embargo tot donderdag 22 juli, 06.00 uur

Twee jaar geleden deed de Universiteit van Tilburg onderzoek naar de smokkel van vuurwapens vanuit voormalige Oostbloklanden. De conclusie was dat zo'n twintig procent van de vuurwapens die in het Nederlandse criminele circuit worden gebruikt uit die landen afkomstig zijn. Dit leidde uiteraard tot de vraag waar dan de overige tachtig procent vandaan komt. Een nieuw rapport, geschreven in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap, geeft hierop het antwoord. De wapens blijken, naast uit het voormalige Oostblok, vooral afkomstig uit Portugal, Duitsland en België. Het meest opmerkelijk is de inventiviteit waarmee de illegale wapenhandelaars te werk gaan om aan vuurwapens te komen. De opsporing van de vuurwapensmokkel en -handel is daarbij nog altijd voor verbetering vatbaar.

Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van een studie naar de smokkel van en handel in illegale vuurwapens in ons land, die is uitgevoerd door drs. A.C. Spapens en mw. drs. M.Y. Bruinsma, werkzaam bij onderzoeksinstituut IVA van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek geeft inzicht in het logistieke proces dat nodig is om vuurwapens illegaal te maken, ze naar Nederland te smokkelen en vervolgens hier te verkopen. Om de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden is vooral gebruik gemaakt van informatie van de politie en andere opsporingsinstanties, maar er zijn ook gesprekken gevoerd met 22 gedetineerden die informatie over de smokkel van en handel in vuurwapens konden verschaffen.

Jaarlijks komen naar schatting 10.000 tot 15.000 illegale vuurwapens Nederland binnen. Voor die smokkel zijn kleinere en grotere 'importeurs' verantwoordelijk. Bij de belangrijkere groepen gaat het om wekelijkse partijen van 30 à 50 vuurwapens, die vervolgens worden verkocht via tussenhandelaren verspreid over Nederland. Ook doorvoer naar andere landen, bijvoorbeeld Groot-Brittannië, is mogelijk. De kleine smokkelaars vervoeren partijen van 5 à 10 vuurwapens. Zij werken vaak 'op bestelling' en halen een partij wapens op wanneer er kopers voor zijn.

De illegale vuurwapens die in Nederland worden aangetroffen zijn in verreweg de meeste gevallen gemaakt in officiële, legale, vuurwapenfabrieken. De illegale wapenhandelaars blijken uiterst inventief bij het vinden van methoden om wapens in het criminele milieu te laten verdwijnen. Een methode om dit op grote schaal te doen is het zogenaamde 'zwartwassen'. Dit wil zeggen dat met behulp van valse papieren partijen wapens worden geleverd aan fictieve buitenlandse afnemers. Die wapens bereiken hun vermeende bestemming echter nooit, maar worden in plaats daarvan illegaal verkocht. Op deze manier zijn in het begin van de jaren negentig duizenden illegale vuurwapens via België gezwart en vervolgens naar Nederland gesmokkeld. Wapens uit deze partijen worden ook nu nog regelmatig in beslag genomen.
Een tweede belangrijke methode is het inkopen van onschuldige alarmpistolen en deze vervolgens ombouwen tot scherpschietende wapens. Een nieuwe ontwikkeling is dat dit op grote schaal gebeurt. Honderden in Italië gebouwde alarmwapens van het merk Tanfoglio zijn in de afgelopen jaren in Portugal omgebouwd en daarna naar Nederland en andere Europese landen gesmokkeld.
In de derde plaats bestaat in Duitsland een omvangrijke markt voor tweedehands en afgeschreven vuurwapens. Die wapens worden aldaar onbruikbaar gemaakt en vervolgens als sierwapen of alarmwapen verkocht. Criminele groeperingen blijken er in de loop der tijd echter telkens weer in te slagen partijen van dergelijke wapens op te kopen en ze vervolgens weer in bruikbare staat te brengen. Uit Groot-Brittannië kwam eind jaren negentig voor korte tijd een stroom van illegale vuurwapens naar Nederland. Dit was het gevolg van een aanscherping van de vuurwapenwetgeving in dat land. De legale vuurwapenhandel bleef als gevolg daarvan met onverkoopbare voorraad zitten, waarvan een deel door malafide handelaars in het illegale circuit is gebracht.
Tot slot vormen ook voormalige Oostbloklanden, met name Kroatië en Tsjechië zijn belangrijke herkomstlanden van illegale vuurwapens die in Nederland door de politie worden aangetroffen.

De illegale vuurwapenhandel blijkt er voortdurend in te slagen om nieuwe bronnen voor vuurwapens te vinden. Bovendien komt uit het nieuwe onderzoek naar voren dat illegale wapens een langere levensduur hebben dan tot nu toe werd vermoed. Nog altijd duiken in Nederland illegale wapens op uit partijen die tien of vijftien jaar geleden al in het criminele milieu zijn verdwenen.

De aanpak van illegale vuurwapens staat sinds eind jaren negentig hoog op de beleidsmatige agenda. Het blijkt echter tijd te kosten om deze aandacht te vertalen in het feitelijk intensiveren van de aanpak van vuurwapenhandel en - smokkel. Sinds de reorganisatie van de Nederlandse politie in 1994 zijn allerlei recherchespecialismen, waaronder dat van vuurwapendeskundige, afgebouwd. Opsporing van vuurwapensmokkel en -handel heeft sinds die tijd ook slechts mondjesmaat plaatsgevonden. Deze situatie lijkt zich nu langzaam ten goede te keren. De regiopolitiekorpsen beschikken thans, op één na, over een Regionaal Bureau Wapens en Munitie. Binnen die bureaus zijn vuurwapendeskundigen werkzaam en worden in beslag genomen wapens en schietincidenten geregistreerd. Het aantal specialisten is echter beperkt en er zal op korte termijn nadrukkelijk moeten worden geïnvesteerd in de opleiding van nieuwe vuurwapendeskundigen. Ook het opsporingsonderzoek naar vuurwapensmokkel en -handel komt onvoldoende van de grond. De politie en het Openbaar Ministerie zien het belang daarvan nog altijd te weinig in. Vuurwapens worden nog steeds vooral als een bijproduct van andere criminele activiteiten beschouwd en niet als een probleem op zichzelf.

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap. Dat is een onafhankelijk (onderzoeks)programma dat in mei 1999 is ingesteld door de minister van BZK om het wetenschappelijk onderzoek en de kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren en tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Daartoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld. De uitvoering van dit programma geschiedt onder leiding van de directeur van het programmabureau, G.C.K. Vlek.

Nadere informatie:
Van de zijde van de onderzoekers:

- Toine Spapens tel. 013 4663618; e-mail: A.C.Spapens@uvt.nl

Van de zijde van het Programma Politie en Wetenschap :
- G.C.K. Vlek tel. 055 - 5397215 of 06 - 22778644

A.C. Spapens en M.Y. Bruinsma, Illegale vuurwapens in Nederland, smokkel en handel, Politiewetenschap nr. 18, Programma P & W, Apeldoorn/Zeist: Uitgeverij Kerkebosch bv 2004.

Website: www.politieenwetenschap.nl

22 jul 04 06:00