Politie Friesland

Politieberichten van 21/7 (13.00 uur) t/m 22/7 (07.00 uur)

Fryslân 22-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel:
0900 8844

Franeker: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 11.20 uur zag de politie op de Professor Venemastraat een 22-jarige inwoner van Franeker rijden. De automobilist ging er vandoor in een steeg tussen de Wassenberghstraat en van Swinderenstraat. De auto stond aan het eind van de Holwerdastraat. De auto is in beslag genomen. In de auto werd een weegschaaltje aangetroffen en een trommel met papiertjes, mogelijk om cocaïne te verpakken. In de middag kwam de 22-jarige aan het bureau en werd gehoord over de actie van vanmorgen. Hij kreeg een proces-verbaal omdat hij reed zonder rijbewijs. Tevens bleek de auto nog niet verzekerd te zijn en had nog geen APK.

Leeuwarden: zware mishandeling
Woensdag omstreeks 12.10 werd melding gemaakt dat een vrouw op de Willem Lodewijkstraat gewond op straat zou liggen. Ter plaatse een
7jarige inwoonster van Leeuwarden aangetroffen, hevig bloedend aan een snee onder haar linkeroog. Een fietser reed over de stoep en de vrouw had hier wat over gezegd. De fietser stapte af en gaf de vrouw met zijn vuisten een klap in het gezicht. De echtgenoot, een 74-jarige wilde haar helpen, maar werd met een karate trap gevloerd. Beide personen zijn per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Signalement dader: blanke man, iel, mager, leeftijd tussen 18 en 20 jaar, lengte 1.60 1.70 lang, smal postuur, smal gezicht, geheel kaal. Hij droeg een wit shirt en spijkerbroek. Na zijn daad vluchtte hij richting binnenstad.

Gytsjerk: politie zoekt getuigen a-sociaal rijgedrag
De politie zoekt getuigen die woensdagavond 7 juli rond 21.00 uur op de N355 nabij Hardegarijp iets hebben gezien van afwijkend rijgedrag. Daarnaast is de politie op zoek naar de bestuurder van een rode Renault Scenic die rond dit tijdstip werd belaagd door een automobilist in een rode VW Golf. Een 21-jarige automobilist uit Marrum wilde hier met zijn rode VW Golf een rode Renault via de vluchtstrook inhalen. De bestuurder van de Renault hield rechts aan om te verhinderen dat de bestuurder van de rode Golf via de vluchtstrook kon gaan rijden. De bestuurder van de rode Golf reed de Renault vervolgens klem, stapte uit en wilde de bestuurder van de Renault te lijf gaan. De bestuurder van de Renault was een oudere man (personalia onbekend). Een 49-jarige automobilist uit Damwoude was getuige van dit voorval en stopte om de oudere bestuurder te hulp te schieten. De
21-jarige bestuurder keerde zich toen tegen de getuige en wilde deze bestuurder te lijf gaan. Het bleef bij een woordenwisseling. De politie heeft de 21-jarige automobilist inmiddels verhoord en tegen deze bestuurder is proces-verbaal opgemaakt. Omdat de politie graag een compleet beeld van het voorval wil krijgen worden overige getuigen gevraagd om zich via telefoonnummer 0900 - 8844 te melden.

Heerenveen: diefstal snorfiets
Woensdag tussen 03.00 uur en 08.40 uur werd bij een flat aan de Munt een snorfiets weggenomen. Merk: Vespa kleur wit en voorzien van het verzekeringsplaatje TQF-870. Snorfiets stond met een hangslot vast. Aangifte werd gedaan door een 53-jarige inwoonster van Heerenveen.

Sneek:aanstalte maken om te rijden terwijl bestuurster onder invloed was
Woensdag omstreeks 12.00 uur wilde een 48-jarige automobiliste uit Sneek wegrijden bij de dierenkliniek aan de Kleine palen. Men vond het niet verantwoord. Haar een rijverbod gegeven van 12 uur.

Akkrum: inbraak bedrijf
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Buorren. Men kwam binnen via de achterdeur, deze was opengebroken. Weggenomen werd geld uit de kassa en de inhoud van de gokautomaat. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Noordwolde.

Formerum: aanrijding en doorrijden
Woensdag omstreeks 01.00 uur zat een groepje jongelui, onder leiding van een 21-jarige inwoner van Utrecht, in de berm van de Duinweg. Vanuit de richting Formerum kwam een brommer aanrijden zonder licht. Toen de brommer bij de groep kwam, werd een 13-jarige meisje uit Woerdense Verlaat aangereden. Vervolgens is de brommer doorgereden met achterlating van een stukje spatbord. De huisarts constateerde een lichte hersenschudding.

Gorredijk: diefstal uit woning
Woensdag omstreeks 11.00 uur stonden een man en een vrouw voor de woning van een 87-jarige inwoonster van Gorredijk aan de Wabbe Wissesstrjitte. Deze twee mensen vroegen haar een briefje te mogen schrijven. Zij werden binnengelaten. De 87-jarige heeft een poosje met de man gesproeken en op een gegeven moment zag zij de vrouw uit haar slaapkamer komen. Hierna zijn ze snel vertrokken. Signalement vrouw: ongeveer 1.60 m lang, lang donker haar en slank postuur, leeftijd ongeveer 25 jaar.
Signalement man: lengte ongeveer 1.70 m. fors postuur, leeftijd ongeveer 40 jaar. Hij droeg een donker grijs hesje met een pet. Weggenomen zijn een gouden horloge en een gouden ketting.

Dokkum, snelheidsovertreding
Woensdag omstreeks 13.45 uur werd op de Hiausterdyk geconstateerd dat een 16-jarige bromfietser uit Hantum aldaar reed met een snelheid van
70 km per uur. Hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Sint Annaparochie: verkeerscontrole
Woensdag tussen 07.00 uur en 14.00 uur werd in de gemeente het Bildt een controle gehouden. Resultaat:
Vier keer voor het niet dragen van de gordel
Twee keer voor een verlopen APK
Twee maal voor het niet handsfree bellen.

Sneek: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 15.30 uur werd in een supermarkt aan de Hugo de Grootstraat een winkeldief aangehouden. Hij had een fles port en een blikje bier weggenomen. Betreft een 43-jarige inwoner van Leeuwarden. Aangifte werd gedaan door een 41-jarige inwoner van Scharnegoutum.

Ried: lasercontrole gehouden
Woensdag tussen 13.45 uur en 14.45 uur werd op de Berlikumerweg een snelheidscontrole met de laser gehouden. In totaal 91 automobilisten gecontroleerd, waarvan 11 een bekeuring kregen voor de snelheid.

Dokkum: verkeerscontrole per motor
Woensdag tussen 15.30 uur en 18.00 uur werd per motor een rijdende verkeerscontrole gehouden. Resultaat:
Twee keer voor het niet dragen van de gordel
Een bestuurder voor het niet hebben van een deugdelijke hulpkoppeling, geen rijbewijs E en het neuswiel van de aanhangwagen was niet opgetrokken en sleepte over de rijbaan
Een voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs.

Noordwolde: diefstal personenauto en inbraak in auto
Woensdag tussen 16.30 uur en 16.55 uur werd een geparkeerd staande personenauto op de parkeerplaats bij de Spokeplas weggenomen. Betreft een Renault Clio, kleur groen en voorzien van het kenteken TS-DF-13./ Aangifte werd gedaan door een 29-jarige inwoner van Noordwolde. Tussen 16.15 uur en 16.55 uur werd op dezelfde parkeerplaats ingebroken in een bestelauto. Weggenomen werd een gsm. Aangifte hiervan werd gedaan door een 52-jarige inwoner van Ureterp.

Sneek: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 19.00 uur wordt in een supermarkt aan de Singel een 38-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een fles jenever weggenomen. Werd door winkelpersoneel vastgehouden. Op een gegeven moment kreeg de verdachte hulp van een
19-jarige inwoner van Sneek die zich ermee ging bemoeien. Toen de politie kwam vluchtte de 198-jarige en werd in de Rienck Bockemakade aangehouden. Beiden zijn overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 25-jarige inwoner van Bolsward.

Sneek: overval
Woensdag omstreeks 18.25 uur kwam een persoon de speelhal binnen aan het Grootzand. Hij blijft bij de kassa rondhangen en op een gegeven moment vraagt hij om een aantal vijftig Eurobiljetten. Hij toont de kassiere een op een vuistvuurwapen gelijkend voorwerp. De kassiere geeft hem hierop vier bankbiljetten. Hierna verlaat de verdachte het pand en rijdt op een fiets weg. Aangifte wordt gedaan door een
28-jarige inwoonster van Sneek. Onmiddellijk een buurtonderzoek gehouden, echter zonder resultaat. Een verder onderzoek zal ingesteld worden.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 02.00 uur werd op het Ruiterskwartier een
43-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau b lies hij 265 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Drachten: rijden tijden een rijontzegging en opgeven valse naam Donderdag omstreeks 02.45 uur werd op de Zuiderhogerweg een 44-jarige automobilist uit Rohel gecontroleerd. Gaf in eerste instantie een valse naam op en het bleek, dat hij reed terwijl hij een rijontzegging had. Auto afgevoerd naar het bureau.

Leeuwarden: 2 kogelgaten in ruit sporthal
Woensdag omstreeks 08.00 uur ging het alarm af in een sporthal aan het Kalverdijkje. In een groot raam aan de zijkant van de sporthal zaten twee kogelgaten en de hulzen hiervan lagen in de gang. Aangifte werd gedaan door een 53-jarige inwoner van Warten. Ne een technisch onderzoek werd op de parkeerplaats bij de sporthal nog een drietal hulzen gevonden. Daar hier regelmatig overlast is, zou de politie graag in contact willen komen met eventuele getuigen of personen die hierover inlichtingen kunnen verschaffen. U kunt contact opnemen via het reguliere telefoonnummer van de regiopolitie Fryslân 0900 8844