Geen straf voor afschieten dodelijke lichtkogel
Bron: Rechtbank Middelburg

Datum actualiteit: 22-07-2004

De rechtbank in Middelburg heeft op woensdag 21 juli 2004 bepaald dat aan een 39-jarige man uit Middelburg geen straf of maatregel wordt opgelegd. De rechtbank achtte bewezen dat de man een dodelijk ongeval met een vuurpijl heeft veroorzaakt.

De man stak in de nieuwjaarsnacht een noodseinpijl af. Deze vuurpijl vloog twee meter de lucht in, boog daarna af en drong met grote snelheid de flat van een 74-jarige vrouw binnen. Nadat de pijl de woning was binnengedrongen, ontstond er brand. De bewoonster raakte zeer ernstig verbrand en overleed twee weken later aan de gevolgen van haar verwondingen. De man heeft, ondanks de gevaren voor zichzelf, geprobeerd de vrouw te redden.

De Middelburgse rechtbank stelt voorop dat het om een ernstig feit gaat. De rechtbank oordeelt echter ook dat het optreden van de man respect verdient en acht het aannemelijk dat de gebeurtenis ook op de Middelburger impact heeft gehad. De man heeft geprobeerd het leed van de nabestaanden draaglijker te maken.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de man voor dood door schuld, maar eiste, gezien het optreden van de Middelburger, een symbolische werkstraf van veertig uur. De Middelburgse rechtbank nam de eis niet over en achtte, gelet op alle omstandigheden, oplegging van een straf of maatregel niet passend en geboden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ4390

Zie het origineel