Postbank

55-plussers: accent op beleggen
Vertrouwen particuliere belegger neemt toe

Amsterdam, 22 juli 2004 - De Postbank BeleggersBarometer heeft zich in juni goed hersteld van de forse daling in mei. Na de euforie in de eerste vier maanden van 2004 waren veel beleggers in mei minder optimistisch over de economie. In juni zagen beleggers de toekomst weer wat zonniger in en dat droeg belangrijk bij aan een stijging van de Barometer met zeven punten tot een waarde van 122. Verder blijkt uit onderzoek van de Postbank dat bij 55-plussers het belegd vermogen vaak groter is dan hun saldo op spaarrekeningen.

Beleggers zijn weer iets positiever gaan denken over de komende drie maanden. Zowel voor de economie als geheel, als voor de AEX-index zijn zij optimistischer gestemd dan in de maand mei. Opmerkelijk is ook de sterke stijging van het aantal huishoudens dat vindt dat de eigen financiële situatie in de afgelopen drie maanden is verbeterd. Deze is toegenomen van 11% naar 19% over de afgelopen maand. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitkering van het vakantiegeld. Tenslotte blijkt 35% van de beleggers in juni de algemene economische situatie van de afgelopen maanden gunstiger te beoordelen dan in de maand mei.

Aangezien beleggers zowel over het verleden als over de toekomst positiever oordelen, kan worden geconcludeerd dat het herstel van de BeleggersBarometer breed wordt gedragen.

Vakantiegeld wordt niet uitgegeven
De uitkering van het vakantiegeld heeft ertoe geleid dat na de vaste maandelijkse uitgaven duidelijk meer huishoudens geld hebben overgehouden. Opvallend is echter dat zij dit geld niet willen besteden aan extraatjes : slechts 6% wil dit geld besteden aan consumptieve doeleinden. De meeste beleggers besteden het geld dat zij overhouden slechts voor een deel,

of zelfs helemaal niet. Zij zetten hun geld op een spaarrekening (66 procent), gaan ermee beleggen (7 procent) of kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Het aantal beleggers dat ervoor kiest al het extra geld op een spaarrekening te storten, is de laatste drie maanden toegenomen met 7%.

AEX Voorspeller: bescheiden stijging AEX verwacht
Volgens de ondervraagde beleggers staat de AEX-index in september op 347 punten. Dit is slechts een kleine stijging ten opzichte van het niveau van juni. Beleggers verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar een niveau heeft van ongeveer 360 punten. In deze voorspelling zijn beleggers iets voorzichtiger dan de afgelopen maanden.

Sparen en beleggen: vooral 55-plussers leggen accent op beleggen De Postbank heeft onderzoek gedaan naar de verhouding tussen het gespaard vermogen en het belegd vermogen. Bij 30% van de beleggers is de verhouding tussen het belegd en het gespaard vermogen gelijk. Bij circa een derde van de Nederlandse beleggers is het belegd vermogen kleiner dan het gespaard vermogen. Een derde van de beleggers belegt meer dan dat zij sparen. Beleggers die een groter belegd vermogen hebben dan gespaard vermogen, bevinden zich vooral in de leeftijdsklasse 55+. Jongeren, de groep tot 39 jaar, sparen over het algemeen meer dan dat zij beleggen. Toch houdt nog altijd 27% van de jongste leeftijdsklasse meer belegd vermogen dan spaarvermogen aan.

Verder is gebleken dat naarmate men meer belegt het belegd vermogen proportioneel toeneemt ten opzichte van sparen. Bij een belegd vermogen van meer dan 100.000 euro beleggen mensen bijna altijd meer dan dat zij sparen.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Judy op het Veld , tel: (020) 584 64 44.

Judy op het Veld
Woordvoerder Postbank NV
( 020 584 6444
fax 020 584 6442
) 06 5474 6692

* PE.02.01
8 judy.op.het.veld@postbankmail.nl


---