Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  

Achterstand in huisvesting statushouders

Provincie start procedure tegen St. Michielsgestel

Gedeputeerde Roel Augusteijn van de Provincie Noord-Brabant start een procedure tegen de gemeente St. Michielsgestel in het kader van artikel 60 e lid 2 van de Huisvestingswet. De gemeente blijft ondanks herhaalde aanmaningen en overleggen achter in het huisvesten van statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning). De Gemeente heeft op dit moment een achterstand van 54 te vestigen statushouders. Voldoet de gemeente niet aan de taakstelling dan zal de Provincie Noord-Brabant per 1 januari 2005 in de plaats treden van de gemeente en op kosten van de gemeente in de huisvesting voorzien.


Gedeputeerde Augusteijn accepteert verder uitstel niet meer. Hij heeft de gemeente heden in een overleg met burgemeester Pommer gesommeerd aan haar plichten te voldoen. In dit bestuurlijk overleg heeft de gedeputeerde medegedeeld dat de provincie overleg als bedoeld in artikel 60 e lid 2 van de Huisvestingswet met de gemeente gaat voeren.
Dit betekent dat met de gemeente wordt vastgesteld in welke omvang de taakstellingen nog uitgevoerd moeten worden. Tot nu toe is er geen discussie of verschil van mening over de cijfers. De COA-cijfers gaan per 1 juli jl. uit van een achterstand van 52 statushouders. De nieuwe taakstelling voor de 2e helft van 2004 bedraagt 2 statushouders. Totaal moet St. Michielsgestel derhalve nog 54 statushouders huisvesten.

De gemeente dient voor 1 januari 2005 uitvoering te geven aan deze taakstelling. Daarvoor had de gemeente begin dit jaar een plan van aanpak opgesteld dat daarin voorzag. Tot op heden heeft dit echter niet tot resultaten geleid.
Dit is voor de gedeputeerde niet aanvaardbaar.
De gemeente zal nu een concreet plan van aanpak moeten overleggen om de achterstand per 1 januari a.s. in te lopen.
Daartoe dient de gemeente de mogelijkheden van de bestaande woningvoorraad te benutten. Indien die mogelijkheden niet toereikend zijn zal de gemeente aan moeten geven welke aanvullende maatregelen genomen zullen worden.
Op 1 september a.s. dient dit plan van aanpak, waar door de gemeente St.Michielsgestel naar eigen zeggen reeds wordt gewerkt, door de provincie ontvangen te zijn en zal de provincie het gesprek als bedoeld in artikel 60 e lid 2 van de Huisvestingswet met het gemeentebestuur voeren. In dat gesprek zal de provincie de gemeente de tijd geven tot 1 januari a.s. om de achterstand weg te werken. Gebeurt dit niet, dan zal de provincie per 1 januari a.s. in de plaats te treden van de gemeente en op kosten van de gemeente in de huisvesting voorzien.