Ministerie van Justitie

Minder religieuze betrokkenheid bij moslims in Nederland 22 juli 2004

De betrokkenheid van Nederlandse moslims bij hun geloof neemt af. Ze gaan steeds minder naar de moskee en hebben minder behoefte aan islamitisch onderwijs. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie nam het rapport Moslim in Nederland in ontvangst.

Het moskeebezoek onder Turkse moslims is de afgelopen vier jaar afgenomen van 44% tot 35%. Onder Marokkanen is de voorkeur voor een islamitische school teruggelopen van 38% naar 23%. Bij Turkse Nederlanders daalt ook de belangstelling voor religie en de voorkeur voor islamitische partners.

Turkse en Marokkaanse Nederlanders identificeren zich onverminderd sterk met de islam. Maar, vooral bij de tweede generatie komt het moslim-zijn steeds meer los te staan van de religieuze praktijk. Leden van de tweede generatie zien hun beleving van de islam als iets dat primair in de privé-sfeer thuishoort. Dit geldt overigens voor Marokkanen in sterkere mate dan voor Turken.

Persbericht: Moslim in Nederland
Speech minister Verdonk bij ontvangst rapport Moslim in Nederland