AutoRai

23-7-2004

De nieuwe SEAT Toledo: echte trendsetter in zijn klasse

Slechts twee maanden na de introductie van het prototype, is de nieuwe SEAT Toledo klaar voor serieproductie. Met de nieuwe Toledo presenteert SEAT een veelzijdige en functionele sedan die in deze klasse een nog niet eerder vertoonde hoeveelheid ruimte biedt.

De Toledo van de derde generatie combineert de sterke punten van zijn voorgangers. De gescheiden bagageruimte van het huidige, in 1998 geïntroduceerde model. En van het eerste model Toledo uit 1991 de grote achterklep, waardoor de bagageruimte zeer toegankelijk wordt. De nieuwe SEAT Toledo neemt een belangrijke en zeer gewaardeerde eigenschap van beide voorgangers over: een enorme bagageruimte van maar liefst 500 liter.

SEAT presenteert de nieuwe Toledo in september op de internationale autotentoonstelling van Parijs. De marktintroductie zal in november van dit jaar plaatsvinden.

Door zijn formaat, veelzijdigheid en handige opties, is dit tweede model van het nieuwe SEAT een echte familieauto, maar ook een echte trendsetter in zijn klasse. Het is een nieuwe interpretatie van de traditionele sedan, die is ingegeven door de eisen die de klanten tegenwoordig aan autos in deze klasse stellen.

Het tweede model van het nieuwe SEAT
De nieuwe Toledo is, na de Altea, het tweede model van een nieuwe generatie SEATs. Het nieuwe model heeft veel elementen in zich die ook de toekomstige modellen van het merk zullen sieren.

De nieuwe Toledo kenmerkt zich door een even innovatief als aantrekkelijk design. Dat geldt vooral voor de vorm van de achterklep, de grote grille, het ontwerp van de koplampen en de dynamische lijn. De dynamische lijn is een uniek designelement: een boogvorm die boven de voorste wielkast begint en halverwege de achterste wielkast eindigt.

Het monovolumeconcept biedt de nieuwe Toledo bij een lengte van 4,46 meter en een breedte van 1,77 meter meer binnenruimte dan langere autos. Daarnaast beschikt hij ook nog eens over een bagageruimte met dubbele vloer en een inhoud van maar liefst 500 liter.

Bluetooth en MP3
Een van de opmerkelijkste innovaties in de nieuwe Toledo is de toepassing van Bluetooth-technologie. Dit gestandaardiseerde systeem kan verschillende mobiele apparaten zoals GSMs en PDAs draadloos met elkaar verbinden. In de nieuwe Toledo is handsfree bellen dus mogelijk zonder dat er een fysieke verbinding is tussen een mobiele telefoon en het voertuig zelf.

De Bluetooth-functies kunnen door multifunctionele knoppen op het stuur worden bediend. Zo is het mogelijk een oproep te accepteren en de verbinding te verbreken, ook krijgt de bestuurder hierdoor toegang tot een van de belangrijkste eigenschappen van het systeem: stemherkenning. Met stemherkenning kan de bestuurder met zijn stem een bepaald nummer kiezen, namen en nummers in het telefoonboek opslaan en nog veel meer zonder dat daarvoor de handen van het stuur hoeven.

Het audiosysteem van de nieuwe Toledo is fraai geïntegreerd in de middenconsole en voorzien van een cd-speler die naast normale cds ook mp3-cds kan afspelen.

Beide toepassingen zijn optioneel en zullen aan het einde van het jaar leverbaar zijn.

Vier motoren
De nieuwe SEAT Toledo is leverbaar met vier motoren. Er zijn twee benzinekrachtbronnen: de 1.6 met 102 pk (75 kW) en de 2.0 FSI met 150 pk (110 kW). Daarnaast zijn er twee diesels: de 1.9 TDi met 105 pk (77 kW) en de 2.0 TDi met 140 pk (103 kW). De 2.0 FSI en de 2.0 TDi zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak. De 2.0 FSI kan worden gekoppeld aan een zestraps Tiptronic-versnellingsbak terwijl de 2.0 TDi ook leverbaar is met de nieuwe DSG-zesversnellingsbak met dubbele koppeling.

Het veiligheidsniveau van de nieuwe Toledo is hoog met standaard ABS, TCS en is optioneel leverbaar met ESP en de noodstophulp (EBA Electronic Brake Assist). Ondanks de hoge mate van veiligheid biedt de nieuwe Toledo veel rijplezier dankzij de elektromechanische stuurinrichting en het Agile Chassis Concept in combinatie met een multilink achteras.

Ook op het gebied van passieve veiligheid is de nieuwe Toledo ruim uitgerust. Zes airbags zijn standaard: twee front airbags voor de bestuurder en de passagier en twee zij- en hoofd-airbags. Alle inzittenden hebben de beschikking over een eigen driepunts veiligheidsgordel gordelspanners voorin zijn standaard. Omdat de nieuwe Toledo een echte familieauto is, zijn de stoelen voorin voorzien van anti-whiplash hoofdsteunen en achterin van het Isofix-bevestigingsysteem voor kinderzitjes.

Geproduceerd in Martorell
De nieuwe Toledo wordt uitsluitend in de Spaanse SEAT-fabriek in Martorell geproduceerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de modernste technologie zoals laserlassen voor de assemblage van het koetswerk. Overigens wordt de koets volledig verzinkt en dat leidt tot een garantie van 12 jaar tegen doorroesten. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van staal van hoge kwaliteit en het hele fabricageproces kenmerkt zich door grondig toezicht op elk individueel voertuig en zeer strenge kwaliteitscontroles.

De Toledo staat in november bij de SEAT-dealers in de showroom. Op dit moment zijn de prijzen voor de Nederlandse markt nog niet bekend.