Eemland zuid, 09.15 uur

Utrecht 23-07-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Tweetal verdacht van tenminste tien zaken

(Zie nieuwsberichten district Eemland zuid d.d. 07-07-2004: Hoogbejaarde vrouw bedreigd en beroofd en d.d. 13-07-2004: Straatrovers aangehouden)

AMERSFOORT De politie verdenkt twee 17-jarige jongens van het plegen van tenminste tien verschillende zaken, waaronder straatroof en een overval op een woning. De Amersfoorters zijn na een straatroof op 12 juli van dit jaar aan de Orion in Amersfoort op heterdaad aangehouden en ingesloten.

Na doorzoeking van hun woning zijn veel spullen aangetroffen die afkomstig zijn van diefstal. Mogelijk komen de jongens in aanmerking voor het plegen van in totaal 25 delicten. De straatroven, diefstallen uit autos en uit woningen vonden in Amersfoort plaats vanaf maart dit jaar. De verdachten gingen daarbij agressief te werk. Veelal was er sprake van bedreiging en een aantal keer hebben zij hun slachtoffers geslagen.

De politie heeft de zaak in onderzoek. De verdachten zitten nog steeds vast en het onderzoek wordt voortgezet.

Jeugdige winkeldieven

AMERSFOORT Op donderdag 22 juli werden drie jongens aangehouden voor winkeldiefstal.

Rond 15.45 uur zag het personeel van een winkel aan de Zonnewijzer dat drie jongens meerdere pakjes trading cards wegnamen. Het personeel slaagde erin één van hen, een 11-jarig jongetje uit Amersfoort, aan te houden. De andere twee wisten te ontkomen. De aangehouden verdachte werd even later aan de politie overgedragen.

Middels onderzoek werden ook de namen van de andere verdachten bekend: jongens van 14 en 15 jaar en eveneens afkomstig uit Amersfoort. Ook zij werden aangehouden.

Het drietal bekende de afgelopen tijd voor ongeveer 150,- aan trading cards bij de betreffende winkel te hebben gestolen. Met de verschillende ouders is afgesproken dat deze schade wordt vergoed. Tegen de 14 en 15-jarige jongens is proces-verbaal opgemaakt en dit is voor afhandeling middels een alternatieve straf overgedragen aan Bureau Halt. De zaak van het 11-jarige jongetje wordt afgedaan middels een STOP-afdoening.

Jassendief

AMERSFOORT Op donderdag 22 juli werd een man aangehouden voor de diefstal van jassen.

Rond 15.20 uur werden twee parkeercontroleurs op de Hellestraat aangesproken door en beveiligingsbeambte. Zij wees hen op een verdachte die bij een winkel aan de Utrechtsestraat kleding zou hebben gestolen. De parkeercontroleurs assisteerden de beambte bij de aanhouding van de verdachte, een 38-jarige man uit Amersfoort. Hij bleek vijf gestolen jassen in zijn tas te hebben. Hij werd even later overgedragen aan de politie.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht. Hij bekende de diefstal. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Jeugdige zakkenrolster

AMERSFOORT Op donderdag 22 juli werden twee verdachten aangehouden op verdenking van zakkenrollen.

Rond 14.00 uur zag een beveiligingsmedewerker van een winkel aan de Utrechtsestraat dat de portemonnee van een klant door twee verdachten werd gerold. Hij ging achter de verdachten aan en de politie werd gewaarschuwd. De beambte zag dat de jongste verdachte de gerolde portemonnee weggooide en hij pakte hem op.

Politiemensen hielden de twee verdachten, een 12-jarig meisje en een vrouw van 28 jaar, beiden uit Nieuwegein, op de hoek Stadsring / Sint Jorisplein aan. De verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor diefstal in vereniging. Zij werden na verhoor rond 19.15 uur heengezonden.