Politie Friesland

Politieberichten 22/7 (13.00 uur) t/m 23/7 (07.00 uur)

Fryslân 23-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Kornwerderzand: snelheidsovertreding
Donderdag omstreeks 11.20 uur werd op de Rijksweg A7 geconstateerd, dat een 29-jarige automobilist buit Leeuwarden reed met een gecorrigeerde snelheid van 140 km per uur, terwijl 70 km is toegestaan. Tevens werd zijn rijbewijs in beslag genomen.

Wolvega: niets handsfree bellen
Woensdag omstreeks 16.20 uur reen een onopvallende politieauto achter een personenauto op de Heerenveenseweg. De bestuurder van deze auto belde niet handsfree en slingerde soms over de weg. Op de weg van Heerenveen richting Drachten reed de auto 150 km per uur. Bij de afslag richting Beetsterzwaag kon een stopteken worden gegeven. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Marum kreeg een proces-verbaal voor genoemde feiten.

Noardburgum : inbraak winkel
Donderdag tussen 00.00 uur en 07.40 uur werd ingebroken in een supermarkt aan de Zevenhuisterweg. Met een betontegel werd de schuifpui van de winkel geforceerd. Weggenomen zijn een 130 tal strippenkaarten. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoner van Franeker.

Sneek: inbreker overlopen
Donderdag omstreeks 13.45 uur werd in een woning aan de Frittemaleane door een 30-jarige inwoonster van Sneek een inbreker overlopen. Ze lag buiten te zonnen, toen ze de voordeur hoorde. Ze dacht dat het haar man was. Maar op een gegeven moment hoorde ze de baby huilen en ging boven kijken. Toen zij boven was, kwam vanuit de badkamer een haar onbekende man. De man duwde aangeefster aan de kant en vluchtte het huis uit. Signalement: leeftijd ongeveer 28 30 jaar, lengte 1.70 1.80m gezet en kort donker stekelig haar. Er werd niets ontvreemd.

Leeuwarden:diverse overtredingen bromfietser
Donderdag omstreeks 09.00 uur werd op de Lekkumerweg een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden gecontroleerd. De bromfiets had geen gele platen voorop en bleek niet verzekerd te zijn. Bromfiets werd in beslag genomen en op het bureau bleek d snelheidsmeter niet te werken, achterlicht straalde wit licht uit in plaats van rood, voorrem werkte niet. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Noordwolde: inbraak in twee geparkeerde autos
Donderdag tussen 12.30 uur en 16.30 uur werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond op de parkeerplaats bij het zwembad aan de Elsweg. Door het rechtervoorportier te forceren kon men in de auto komen. Weggenomen zijn een tiental CD. Aangifte werd gedaan door een 43-jarige inwoner van Waalwijk.
Tussen 12.30 uur en 16.30 uur werd op dezelfde parkeerplaats een auto opengebroken. Men kwam binnen door het linkervoorportier open te breken. Weggenomen werd een radio-cdspeler, een blauw spijkerjack en de kentekenbewijzen. Aangifte werd gedaan door een 39-jarige inwoner van Noordwolde.

Oosterwolde: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 15.30 uur vond op de Schrappinga een aanrijding plaats. Een 21-jarige automobilist uit Echten kwam vanuit de richting Oosterwolde. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder in de laatste bocht de auto vermoedelijk met een te hoge snelheid in de berm kwam, in een slip raakte en via de bermsloot tegen een dam reed. Hierdoor werd de auto gelanceerd en kwam tegen een boom aan de rechterzijde van de weg en op de weg kwam de auto tot stilstand. De bestuurder bleef nagenoeg ongedeerd. Twee inzittenden, een 24-jarige inwoner uit Parrega en een 14-jarige inwoner van Hartwert zaten bekneld. Brandweer heeft beide uit de auto gehaald. Per ambulance zijn de beide inzittenden overgebracht naar het AZG in Groningen. De 14-jarige had een rechterbovenbeenbreuk en een open rechterarmfractuur en mogelijk inwendig letsel. De 24-jarige een hersenschudding en gekneusde ribben. Gezien het rijgedrag van de bestuurder werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.30 uur vond op de Gedempte Molenwijk een aanrijding plaats. Een 71-jarige fietser uit Heerenveen reed over het fietspad in de richting van het Breedpad. Een 14-jarige fietser uit Heerenveen reed door de Munniksteeg en gaande richting Gedempte Molenwijk. Toen hij op het fietspad kwam volgde een botsing. Door de botsing viel de 71-jarige met het hoofd op het wegdek. Per ambulance is de man overgebracht naar Tjongerschans. Had last van duizelingen en pijn aan de rug.

Harlingen: inbreker overlopen
Donderdag omstreeks 15.55 uur werd door een 79-jarige inwoonster van Harlingen in haar appartement aan de Midlumerweg een inbreker overlopen. Toen zij haar kamer binnenkwam zag zij in de kamer een haar onbekende man. Via een aangrenzende slaapkamer kon de man vluchten. Signalement:
Lengte ongeveer 1.70 m, 30-32 jaar oud, vieze ongeschoren gezicht, sluik donker haar, buitenlands uiterlijk en sprak goed Nederlands. In de kamer stonden alle laatjes open, maar er werd niets vermist.

Twijzel: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.36 uur vond op de Optwizel aan aanrijding plaats. Een 36-jarige automobilist uit Emmer Compascum reed in de richting Leeuwarden. Op een gegeven moment week hij uit naar links en botste toen frontaal tegen een trekker met oplegger, bestuurd door een 35-jarige inwoner van Buitenpost. Deze kwam uit tegenovergestelde richting. Per ambulance is de 36-jarige overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Blijft een nacht ter observatie. Bureau Ongevallenanalyse heeft de zaak in onderzoek. De politie zou graag in contact willen komen met een bestuurder, die reed in een auto met daarachter gekoppeld een aanhangwagen, waarop een boot lag. Re kan gebeld worden met het regionale telefoonnummer van de regiopolitie Fryslân 0900 8844.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 18.30 uur vond op de Koornbeursweg een aanrijding plaats. Een 23-jarige automobilist uit Mildam reed over de Coehoorn van Scheltingalaan gaande in de richting Koornbeursweg. Een 68-jarige bromfietser uit Heerenveen reed over de Koornbeursweg gaande richting Antalantastraat. De 23 jarige wilde linksaf de Koornbeursweg oprijden, maar zag niet de 68-jarige naderen. Een botsing was het gevolg. Door de val verloor de 68-jarige zijn helm en kwam hij het zijn hoofd op het wegdek terecht. Per ambulance is hij overgebracht naar Tjongerschans voor onderzoek.

Dearsum: verkeerscontrole
Donderdag werd een uur gecontroleerd op de Snitserdyk. Resultaat: Vier keer voor het niet bij zich hebben van het rijbewijs Een keer voor het niet dragen van de gordel
Een keer voor een verlopen APK.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
Donderdag omstreeks 22.30 werd melding gemaakt dat een man een autospiegel had vernield op de archipelweg. Op de W. Lodewijklaan werd een man aangetroffen, die aan het doorgegeven signalement voldeed. Hij werd aangehouden en bekende de vernieling te hebben gepleegd. Bleek een 21-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn. Aangifte werd gedaan door een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden. Ook had de dader alcohol gedronken. Hij is overgebracht naar het bureau.

Vlieland: inbrekertjes aangehouden
Donderdag omstreeks 23.25 uur had een 50-jarige inwoner van Vlieland een strafrechtelijke minderjarige uit Arnhem op heterdaad betrapt. De jongen wilde achter in de winkel aan de Dorpsstraat enkele kratten met lege flessen stelen. Na onderzoek kon later ook nog twee
strafrechtelijk minderjarigen uit Roozendaal en Arnhem worden aanhouden. Uit onderzoek is gebleken, dat ze het met zn drieën zouden doen. Na verhoor zijn ze opgehaald door een ouder.

Opeinde: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.40 uur werd op de Hegewei een 25-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 615 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
Vrijdag omstreeks 01.00 uur werd melding gemaakt dat op de Boskdoornstraat een gewonde persoon zou liggen. Ter plaatse gekomen, een 22-jarige inwoner van Hoogeveen aangetroffen. Hij was agressief en ambulancepersoneel konden hem niet benaderen. Uit onderzoek bleek, dat de man enkele ruiten had vernield van een pand aan de
Gaspeldoornstraat. Hij was gewond aan zijn handen.Doordat hij agressief was en moeilijk te benaderen, werd de verdachte gepepperd en geboeid overgebracht naar het bureau. Aangifte van de vernielde ruiten moet nog gedaan worden.

Wouterswoude: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.50 uur werd op de Voorweg een 21-jarige automobilist uit Wouterswoude gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 440 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Langweer: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.00 uur werd op de Langwerderdyk een 20-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Leeuwarden: bedreiging
Vrijdag omstreeks 02.30 uur werd een 42-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats gecontroleerd. Hij zat boven op een hokje op het Zaailand ter hoogte van de Hema. Diverse bekeuringen stonden nog voor hem open. Hij werd hierna overgebracht naar het cellencomplex aan de Holstmeerweg. Hij was erg kwaad en wilde niet mee werken aan zijn insluiting. Op een gegeven moment haalde de verdachte een mes uit zijn jaszak en liet deze niet los. Hierop werd de verdachte gepepperd en liet hij het mes vallen. Onderzoek volgt.

Leeuwarden: dader zware mishandeling aangehouden
In het persbericht 21/7 (13.00 uur) t/m 22/7 (07.00 uur) werd melding gemaakt van een zware mishandeling op een 70-jarige inwoonster van Leeuwarden en haar 74-jarige echtgenote. Gistermiddag werd na onderzoek een 21-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning aangehouden hiervoor. Hij bekende.

Oosterwolde: inbraak bedrijf
Donderdag tussen 22.45 uur en 22.50 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Venekoterweg. Men was binnen gekomen door het forceren van een zijraam. Uit een postbakje werden sleutels weggenomen en zodoende kon men in het magazijn komen. Weggenomen is een tft-scherm (compuetr) en een kassa met inhoud. Hoeveelheid niet bekend. Aangifte moet nog worden gedaan.