Verdachten bedrijfsinbraken in voorlopige hechtenis

Alphen a/d Rijn 23-07-2004 - De Politie Hollands Midden heeft in mei en juni drie mannen uit Alphen aan den Rijn van 20, 25 en 26 jaar oud aangehouden op verdenking van woning- en bedrijfsinbraken in Alphen aan den Rijn en in vele plaatsen elders in het land.

De recherche van het politiedistrict Rijn- en Veenstreek is half april een onderzoek gestart na een stijging van het aantal woning- en bedrijfsinbraken in Alphen aan den Rijn en omgeving. Met name woningen en bibliotheken waren in de periode van november 2003 tot juni 2004 het doelwit van de inbrekers, maar ook zwembaden, sportverenigingen en kinderboerderijen.

Bij de inbraken werd veel schade aangericht. Er werden voornamelijk geld en computers buitgemaakt. Ook werden drie autos gestolen. De aangehouden personen worden tot nu toe verdacht van twaalf woninginbraken, 53 bedrijfsinbraken en drie autodiefstallen. De politie kwam de verdachten onder meer op het spoor door het sporenonderzoek van de technische recherche en door tips.

Twee verdachten (25 en 26 jaar) zijn door de rechter-commissaris op 21 mei in bewaring gesteld. Op 31 mei heeft de Raadkamer van de Haagse rechtbank de gevangenhouding van de twee bevolen. De 20-jarige verdachte is op 9 juni door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Op 19 juni heeft de Raadkamer de gevangenhouding van de 20-jarige man bevolen. De Raadkamer heeft op 29 juni de voorlopige hechtenis van de 26-jarige verdachte voor vijf dagen geschorst. De verdachte heeft zich op 2 juli niet bij de penitentiaire inrichting gemeld en wordt sindsdien gezocht door de politie.

Op donderdag 22 juli staat de 25-jarige verdachte voor de Raadkamer die zal beslissen over de verlenging van de gevangenhouding. De zaak tegen de 25-jarige en 26-jarige verdachten staat woensdag 18 augustus pro forma op zitting. De zaak tegen de 20-jarige verdachte staat woensdag 1 september pro forma op zitting. Het politieonderzoek duurt nog voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.