Politie Groningen

Persberichten vrijdag 23 juli 2004

Provincie Groningen 23-07-2004 -

Groningen: Snelheid controles
Op verschillende wegen in de stad Groningen heeft de politie donderdag snelheidscontroles gehouden. Er werden op de Beneluxweg ruim 1000 voertuigen gecontroleerd waarvan 66 automobilisten te hard reden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 102 km per uur waar slechts 70 km per uur gereden mag worden. Ook op de Hereweg , de Verlengde Hereweg en de Rijksweg bleken van de ruim duizend voertuigen 103 te hard te rijden. De bestuurders krijgen een bon thuis gestuurd.

Groningen: Bromfietster gewond na botsing
Op de Sontweg werd donderdagmiddag een 42-jarige vrouw uit Groningen met haar bromfiets geschept door een 51-jarige automobilist uit Sappemeer. De automobilist wilde afslaan naar het Sontplein en zag de vrouw op het fietspad over het hoofd. De vrouw kwam met de bromfiets ten val en moest met onbekend letsel naar het ziekenhuis worden gebracht.

Groningen: Schennispleger opgepakt
In een woning aan de Cortinghlaan heeft de politie donderdagavond een 49-jarige stadjer opgepakt. De man had vlak voor zijn aanhouding op straat meerdere keren zijn geslachtsdeel laten zien aan enkele buurtbewoners en enkele kinderen. Buurtgenoten waarschuwden de politie. Omdat de man de deur van zijn woning niet wilde openen moest de deur met enig geweld worden opgebroken. De man bleek onder invloed van alcohol. Hij werd aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: Inbreker aangehouden
In een woning aan de Surinamestraat heeft de politie donderdagavond een 32-jarige man uit Groningen aangehouden. De verdachte bleek even tevoren in een woning aan de West Indischekade te hebben ingebroken, waar hij een laptop wegnam. Getuigen zagen de man de woning aan de Surinamestraat binnen gaan. Toen agenten een onderzoek instelden in die woning troffen zij de verdachte aan, die juist bezig was de laptop weg te moffelen. De man werd aangehouden en ingesloten.

Groningen: Geluidsapparatuur in beslag genomen
In een woning aan de Claremaheerd heeft de politie de muziek installatie van de 52-jarige bewoner afgepakt. De man liet zijn radio cassetterecorder zo hard spelen dat buren begonnen te klagen. Nadat de man door de politie was gewaarschuwd liet hij de radio even later weer op volle toeren draaien. Uiteindelijk nam de politie de apparatuur mee naar het bureau nadat hij eerst nogmaals een waarschuwing had gehad. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt en de officier van justitie mag beslissen of hij de radio terug krijgt.

Groningen: Vechtpartij met letsel
In een café aan de Poelestraat zijn afgelopen nacht een 23-jarige man uit Eindhoven en een 28-jarige man uit Dorcet (Engeland) aangehouden. Beide verdachten hadden in een café aan de Grote Markt een 42-jarige man uit Beerta en een 16-jarige jongen uit Finsterwolde mishandeld . Het slachtoffer uit Beerta werd met een bierfles op zijn hoofd geslagen en hij moest zich daarbij onder behandeling van de ambulancedienst laten stellen. De verdachten werden ingesloten voor verder onderzoek. Nog niet bekend is waarom de vechtpartij plaats vond.

Groningen: Man gooit ruiten in
Een 32-jarige inwoner van de stad Groningen werd afgelopen nacht in de Hortensialaan aangehouden. De man had tot twee keer toe ruiten ingegooid bij de woning van zijn ex-vriendin. Toen hij de derde keer terug kwam kon de verdachte door zijn ex en haar nieuwe vriend worden gegrepen en overgedragen aan de politie. De man werd ter ontnuchtering ingesloten. Hij bleek iets teveel gedronken te hebben.

Groningen: Alcohol verlegt de grenzen
Een 28-jarige man uit Bellingwolde werd afgelopen nacht in de Nieuwstad opgepakt. De man reed met rokende en gierende banden vanaf het Zuiderdiep de Nieuwstad op. Toen hij een stopteken kreeg van agenten negeerde hij deze. Uiteindelijk kon hij toch worden gestopt. Bij controle bleek de APK van zijn auto te zijn verlopen. Bovendien had de man gedronken. Een ademtest gaf aan dat de man ruim 1.2 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg enkele boetes opgelegd en zijn auto werd achter het hek van het politiebureau gestald.

Groningen: Dronken man bedreigd ziekenhuispersoneel
Een medewerker van het AZG werd afgelopen nacht door een 56-jarige man uit Groningen met een mes bedreigd. De verdachte wilde het ziekenhuis binnen, maar werd niet toegelaten omdat hij had gedronken. Hierop probeerde hij het personeelslid van de beveiliging te slaan en met een mes te bedreigen. Toen hij niet wilde vertrekken werd hij aangehouden en ingesloten.

Groningen: oproep getuige-hulpverlener
De politie is op zoek naar een donkere man die vorige week vrijdag (16 juli) s-morgens omstreeks kwart over zeven hulp heeft verleend aan een 30-jarige vrouw uit Groningen die met haar fiets was gevallen op de Antonius Deusinglaan bij de kruising met de Rosensteinlaan. De vrouw is vermoedelijk een ogenblik buiten kennis geweest en weet zich niets te herinneren van wat er is gebeurd. De man heeft op het moment dat ze weer bij kennis kwam haar geholpen, waarna ze huiswaarts keerde. De vrouw blijkt achteraf tengevolge van het voorval verwondingen te hebben opgelopen. De politie is daarom op zoek naar de hulpverlener of eventueel anderen die iets van het incident hebben waargenomen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie van basiseenheid Noord (Korreweg) of telefonisch via 0900-8844 (lokaal tarief).

Muntendam: automobilist komt om het leven bij botsing met vrachtauto Een 25-jarige inwoner van Ter Apel is donderdagnacht om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de N33 bij Muntendam. Het slachtoffer botste met zijn personenauto frontaal op een tegemoetkomende vrachtauto en was op slag dood. De
vrachtautochauffeur, een 32-jarige inwoner van Delfzijl, bleef ongedeerd. Het ongeval gebeurde nabij het viaduct Meeden waar de auto van het slachtoffer op de linkerzijde van de weg reed toen het ongeval gebeurde. Wat daarvan de oorzaak was is nog onbekend. De bergingswerkzaamheden hebben enkele uren in beslag genomen. In die tijd is het overige verkeer voor een deel omgeleid.

Veendam: bromfietscontroles
Donderdagmiddag en avond zijn er in de omgeving van Veendam en Muntendam is het gedrag van bromfietsers gecontroleerd door een onopvallende motorrijder. Daarbij zijn verschillende bromfietsers bekeurd voor verschillende overtredingen. In totaal ging het om het rijden zonder helm (5), te veel vermogen (2), geen verzekering (1), geen bromfietscertificaat (2), 2 x te hoge snelheid binnen bebouwde kom (74 in plaats van 30 km/u binnen bebouwde kom en 64 in plaats van 40 buiten bebouwde kom). Een 26-jarige bromfietser uit Veendam die zonder helm reed bleek onder invloed van alcohol zijn bromfiets te besturen. Hij had 1.2 promille in zijn bloed, waarvoor proces-verbaal wordt opgemaakt.

Wildervank: bromfietser onder invloed
Een 49-jarige bromfietser uit Vlaardingen is donderdagavond op de 18e Laan in Wildervank aangehouden voor het rijden onder invloed op zijn bromfiets. Betrokkene bleek 1.8 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Kort daarvoor had de politie hem uit een horecabedrijf gehaald waar hij bijzonder lastig was geweest en de zaak uitgezet moest worden. Hoewel hem duidelijk op het hart werd gedrukt dat hij onder invloed niet mocht rijden op zijn bromfiets werd hij enige tijd later toch rijdende aangetroffen. Tevens bleek dat hij geen
bromfietscertificaat. De politie maakt proces-verbaal op.

Ter Apel: alcomobilist weigert medewerking alcoholonderzoek Een 47-jarige automobilist uit Ter Apel is donderdagnacht in zijn woonplaats aangehouden voor het rijden onder invloed. De man werd op de Westerstraat in zijn woonplaats gecontroleerd. Uit de eerste blaastest bleek dat hij te veel had gedronken en mee moest naar het bureau voor een tweede blaastest. Hij weigerde echter iedere medewerking aan het onderzoek. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Zuidhorn: brombakfietser onder invloed
Een 44-jarige inwoner van Groningen is donderdagnacht op de Rijksstraatweg in Zuidhorn aangehouden voor het rijden onder invloed. De man bleek 1.3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Na het afleggen van een verklaring kon hij het politiebureau met een rijverbod van zes uren op zak weer verlaten.

Snelheidscontroles
Er zijn donderdag in de provincie enkele snelheidscontroles gehouden. Op de Waardweg bij Grijpskerk werden 230 voertuigen gecontroleerd in de avonduren. Daarvan reden er 12 te hard. De hoogst genoteerde reed 108 km/u waar maximaal 80 was toegestaan. Op de Poelweg bij Gaarkeuken waar een 60- km-zone geldt, werden 249 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 9 te hard. (hoogste 99 km/u). Op de Panserweg bij Zoutkamp (80 km/u) werden 156 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 14 te hard (hoogste 104 km/u). Op de Delfzijlsterweg in Appingedam werden 145 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 10 te hard. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 km/u. Op de Provincialeweg N991 bij delfzijl (80 km/u) werden 1034 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 15 te hard. Op de N360 bij Ten Post (80 km/u) passeerden 1039 de radarpost. De hoogst genoteerde reed 102 km/u. In totaal reden 21 bestuurders te hard. Op de Westersingel in Appingedam en de Hogelandsterweg in Delfzijl waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt hield iedere gecontroleerde bestuurder (300) zich keurig aan de snelheid.