Internationale Vierdaagse Nijmegen


Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Persbericht 2004-23

Nijmegen, 22 juli 2004.

Marsleider Wim Jansen: Nijmeegse Vierdaagse echt prestatietocht

Uitvallers vooral

onder debutanten

Het grote aantal debutanten in de Nijmeegse Vierdaagse van bijna 19.000 wandelaars lijkt de oorzaak te zijn van het hoge uitvalpercentage tot nu toe. Het aantal uitvallers op de eerste twee dagen van editie 2004 is ruim 500 meer dan vorig jaar.

Marsleider Wim Jansen toonde zich donderdag geschokt over het grote aantal van 2.339 uitvallers op de tweede dag. We hebben het onderzocht en duidelijk is dat vooral wandelaars die voor het eerst deelnamen aan de Vierdaagse uitvielen. Dat is jammer, maar het is duidelijk: de Nijmeegse Vierdaagse is een prestatiewandel.tocht. Nog steeds veel mensen denken te licht over de Vierdaagse.

Lichamelijke klachten

Het verraderlijke weer van de afgelopen dagen leidde tot veel lichamelijke klachten over spieren, pezen en gewrichten. Bijna net zoveel als blaarbehandelingen, stelde Karin de Jager van het Nederlandse Rode Kruis rond vier uur s middags. Meer dan 800 wandelaars lieten zich donderdag masseren. Op de eerste rustplaats hebben 195 wandelaars zich laten masseren. Dat was twee keer zoveel als vorig jaar. Driekwart van die massagebehandelingen had betrekking op wandelaars die voor het eerst aan de Vierdaagse begonnen. Er vonden donderdag tot vier uur s middags zon 1.075 blaarbehandelingen plaats op de rustplaatsen en in de BlarenPoli van het Nederlandse Rode Kruis.

Mist en bewolking

Het weer tijdens de derde wandeldag van de 88ste editie van de Vierdaagse kenmerkte zich door mist in de eerste uren, gevolgd door bewolking die voor een zekere benauwdheid zorgde. Pas later in de middag ging de zon schijnen, waardoor het veel warmer werd, maar ook dragelijker omdat het wat open trok.

Wandelaars die zich in Groesbeek bij de ontvangstruimte van de gemeente meldden, waren bijzonder enthousiast over wat zij in de kilometers ervoor hadden meegemaakt: parcoursen omzoomd met dikke rijen enthousiast meelevend publiek die met hun aanmoedigingen het meer dan 40.000 koppen tellende legioen verder de zevenheuvelen over hielpen.

Vast onderdeel van de derde dag van de Vierdaagse was het eresaluut dat de militaire deelnemers brachten aan hun gevallen kameraden op de Canadese militaire begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. De Canadezen zelf hielden er een stemmige, maar niet minder aangrijpende viering, terwijl de militaire detachementen van vrijwel alle andere deelnemende landen eveneens een eregroet brachten aan de Canadezen en andere geallieerden die tijdens de operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog vielen.

Ook in Groesbeek, langs de Zevenheuvelenweg en van Berg en Dal naar Nijmegen waren tienduizenden toeschouwers op de been om het wandellegioen aan te moedigen. Of dat voldoende is om uiteindelijk met meer dan 40.000 wandelaars de 88ste Vierdaagse succesvol af te sluiten, moet vrijdag blijken.

Einde persbericht 2004-23

Stichting DE 4DAAGSE, Disclaimer