Socialistische Partij

Protest tegen opsluiting actievoerster in Israël

22-07-2004 * SP-Kamerlid Harry van Bommel bezorgde vandaag samen met enkele actievoerders een petitie bij de ambassade van Israël voor vrijlating van Christine Grefer. De actievoerster werd twee weken geleden gearresteerd met de bedoeling haar terug te zenden naar Nederland.

De spelfout in het Engels is dezelfde als de Israëli's maken in hun stempel in het paspoort.

Een Israëlische rechter doet zondag uitspraak in de zaak tegen de Nederlandse activiste Christine Grefer. Dat heeft de rechter in Tel Aviv vandaag bepaald. De activiste werd twee weken geleden op het vliegveld Ben Gurion aangehouden en zit daar sindsdien in detentie.

Grefer wil in de bezette Palestijnse gebieden demonstreren tegen de scheidingsmuur die Israël bouwt. Zij werd bij haar aankomst in Israël aangehouden, omdat zij een bedreiging voor de veiligheid van de joodse staat zou zijn.

Volgens de advocate van Grefer erkende de rechter het recht om te demonstreren in de Palestijnse gebieden. Eerder protesteerde de advocate al met succes tegen een onmiddellijke uitzetting van Grefer.

De actievoerders bij de Israëlische ambassade pleiten voor de onmiddellijke vrijlating van Grefer en voor het toelaten van de actievoerster tot Israël en de bezette gebieden.

Van Bommel: "Kennelijk is er een groot verschil tussen het recht op papier en in de praktijk. Grefer wordt tegengehouden, louter omdat ze wil demonstreren. De democratie in Israël is duidelijk nog niet volwassen. Ik ben benieuwd wat minister Bot nu gaat doen."
* Actueel nieuws uit het land