Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911

Gestolen beeld terug

Dief krijgt spijt op sterfbed: gestolen beeld terug in Assen Een stenen sculptuur die in 1998 werd gestolen uit de Gouverneurstuin in Assen is terecht. Het kunstwerk is deze week door een vriend van de dief bij de politie in Assen afgeleverd. Die handelde op verzoek van de dief die inmiddels is overleden.

Het beeld van de hand van beeldhouwer Lucas Klein uit Harkstede verdween destijds spoorloos van de jaarlijkse beeldenexpositie in de Gouverneurstuin. Naspeuringen van de politie naar de in zwart en wit marmer uitgevoerde boot van zeker een meter in omvang bleven zonder resultaat.

Volgens de vriend vond hij na de dood van de dief een briefje waarop hij bekende het beeld te hebben gestolen. In overleg met de familie van de overledene is daarop besloten het kunstwerk naar de politie te brengen. De dief is al geruime tijd geleden overleden. De politie doet geen mededeling over zijn identiteit.

Bij de gemeente Assen is verheugd gereageerd. Beeldhouwer Klein is nog niet bereikt - hij is mogelijk met vakantie.

Het beeld is tijdelijk opgeslagen op het politiebureau aan de Weierstraat in de Drentse hoofdstad. Wie momenteel als eigenaar kan worden aangemerkt is niet op voorhand duidelijk. De gemeente Assen heeft de gedupeerde beeldhouwer destijds vanwege de diefstal een schadevergoeding uitgekeerd.