Persbericht BRT

Eindhoven 23-07-2004 - Snelkraken opgelost

Breda: Veel snelkraken opgelost

Het Bovenregionaal Rechercheteam Zuid (BRT-Z) heeft met de aanhouding van vijftien Irakezen 61 inbraken opgelost. De schade die de verdachten hebben veroorzaakt ligt tussen de 350.000 tot 500.000 euro.

Het team deed van 1 februari 2004 tot eind juni 2004 onderzoek naar de snelkraken in supermarkten en benzinestations, die op grote schaal in Nederland werden gepleegd. Bij die inbraken werd met een trottoirtegel een ruit vernield. De buit bestond vooral uit tabaksartikelen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers

Uit het onderzoek bleek dat de inbraken werden gepleegd door enkele groepen Irakezen. De meesten waren uitgeprocedeerde asielzoekers die in Nederland verbleven. Zij pleegden de misdrijven in wisselende samenstellingen door heel Nederland.

Het rechercheteam kreeg de Irakezen in beeld na een landelijke analyse van DNA- en dactyloscopische sporen.

Straffen

De vijftien aangehouden verdachten zijn voorgeleid en in voorlopige hechtenis gesteld en inmiddels zijn al zes van hen veroordeeld tot straffen van 9 tot 33 maanden.

Er staan nog acht verdachten gesignaleerd om aangehouden te worden. Na hun aanhouding kan het aantal opgeloste inbraken op 93 komen.

Samenwerking

Door het onderzoeksteam werd samengewerkt met de Unit Forensisch Technisch Onderzoek van de politieregio Midden- en West-Brabant, de politieregio Brabant-Noord, het BRT Noord-Oost Nederland en de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).

Het hele land

De verdachten sloegen hun slag in de politieregios Brabant-Noord (8x), Brabant Zuid-Oost (5x), Limburg Noord (2x), Midden en West Brabant (17x), Drenthe (1x) Gooi en Vechtstreek (1x), Gelderland-Midden (10x), Gelderland-Zuid (5x), Haaglanden (3x), Hollands Midden (1x), IJsselland (2x), Noord-Oost Gelderland (1x), Twente (2x), Utrecht (2x) en Zuid-Holland Zuid (1x).

Veroordelingen

De veroordeelde verdachten kregen de volgende straffen:


1. 5 zaken 12 maanden


2. 4 zaken 10 maanden


3. 15 zaken 29 maanden


4. 21 zaken 33 maanden


5. 7 zaken 9 maanden


6. 21 zaken 32 maanden