DAF Trucks

Persbericht van paccar inc, gedistribueerd door daf trucks n.v.

Paccar bereikt recordwinsten

23 juli, Bellevue, Washington. - "PACCAR heeft over het tweede kwartaal en de eerste zes maanden van 2004 record-resultaten bereikt, zowel op het gebied van omzet als van netto-winst", aldus Mark Pigott, chairman & chief executive officer. "Dit is een prachtige prestatie en een afspiegeling van de innoverende bijdrage van de 20.000 medewerkers wereldwijd. In haar 99-jarige bestaan heeft PACCAR een reputatie opgebouwd als één van 's werelds meest vooruitstrevende bedrijven door de integratie van ultramoderne informatietechnologie, superieure kwaliteit van haar producten en diensten en behoudend fiscaal management."

PACCAR's nettowinst bedroeg in het tweede kwartaal van 2004 $ 236,5 miljoen ($1,34 per verwaterd aandeel), een verhoging van 91% ten opzichte van de $124,1 miljoen nettowinst ($0,71 per verwaterd aandeel) in het tweede kwartaal vorig jaar. De netto omzet in het tweede kwartaal, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, was $2,79 miljard, 39% meer dan de $2,01 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De netto winstmarge na belastingen van de onderneming bedroeg 8,9%, een record.

De netto-omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg over de eerste zes maanden van 2004 $5,29 miljard, tegenover $3,93 miljard vorig jaar. Over de eerste zes maanden van 2004 behaalde PACCAR een nettowinst van $418,7 miljoen, ($ 2,37 per verwaterd aandeel), vergeleken met $234,9 miljoen ($1,34 per verwaterd aandeel) in 2003. In de eerste helft van 2004 bedroeg het netto rendement op eigen vermogen 25,8%.

"PACCAR heeft haar positie als toonaangevende onderneming in kapitaalgoederen en financiële dienstverlening verder versterkt met een indrukwekkend record van 65 achtereenvolgende jaren van winst, toonaangevende productkwaliteit en innovatieve service naar de klanten", zei Pigott. "Een belangrijke bijdrage tot het succes van PACCAR is haar uitgebreide benchmarking programma met toonaangevende bedrijven als Microsoft, Dell, Toyota, Wal-Mart en Citigroup. PACCAR committeert zich eraan leider te zijn op het gebied van design, logistiek, technische toepassingen, financiële diensten, productie en aftersales onderdelendistributie."

Wereldwijde toename investeringen
" PACCAR's uitstekende balanspositie en sterke cashflow, hebben het de onderneming mogelijk gemaakt voortdurend te blijven investeren in nieuwe producten, productiefaciliteiten, informatietechnologie en klantenservice-programma's, ook in tijden dat het economisch wat minder goed ging", voegde Pigott toe. Enkele recente investeringen en activiteiten van PACCAR:
· PACCAR investeerde meer dan ¤250 miljoen in haar Europese truckoperations - DAF, Leyland en Foden - in de afgelopen vijf jaar, inclusief de ontwikkeling en de introductie van een nieuwe reeks DAF trucks, motorenassemblagelijnen en de ontwikkeling van toonaangevende PACCAR-motoren.


· PACCAR ontwikkelingscentra in de Verenigde Staten en Europa hebben onlangs nieuwe machines in gebruik genomen waarmee het mogelijk is in korte tijd prototypes te realiseren. Zo kunnen ontwikkelingstijden verkort worden.


· Electronic Dealerships werden opgezet in Renton (Washington) en Eindhoven. Hier worden de huidige en toekomstige technologische middelen gedemonstreerd die PACCAR's wereldwijde dealernetwerk ter beschikking staan.


· PACCAR's truckdivisies profiteren van de meer dan $ 50 miljoen die geïnvesteerd is in geautomatiseerde laksystemen.


· Productie- en logistieke processen zijn verder verbeterd door investeringen in RFID (Radio Frequency Identification) en het gebruik van tablet PC's.


· PACCAR stelde recentelijk twee nieuwe PACCAR Parts Distributiecentra in gebruik in Atlanta (Georgia) en Leyland (Groot-Brittannië).


· De capaciteit in de Leyland productiefaciliteit in Groot-Brittannië werd verhoogd met behulp van nieuwe 3D productiesimulatie-software en een vooruitstrevend logistiek systeem. Terugkoop aandelen met succes voltooid
"In mei kocht PACCAR twee miljoen van haar gewone aandelen terug, voor ongeveer $ 108 miljoen", aldus Pigott. "Deze actie van PACCAR ondersteunt haar overtuiging dat haar aandelen een zeer goede langetermijn-investering vormen." "PACCAR behaalde een jaarlijks winstgroeipercentage van 14% over de laatste tien jaar, tegenover een winstgroeipercentage van 8% van de S&P 500 Index", voegde Pigott toe. "PACCAR's totale rendement voor aandeelhouders was in de afgelopen periodes van één, vijf en tien jaar beter dan de S&P 500 Index."

Financiële hoogtepunten, tweede kwartaal
Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR in het tweede kwartaal van 2004:
· Recordomzet van $2,79 miljard · Record nettowinst van $236,5 miljoen · Record nettowinstmarge na belastingen van 8,9% · Record van slechts 3,5% verkoop- en algemene overheadkosten ten opzichte van verkopen · Investeringen ter waarde van $108 miljoen voor de terugkoop van 2.000.000 aandelen · Eigen vermogen vergroot tot $3,46 miljard Financiële hoogtepunten, eerste halfjaar Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR in de eerste helft van 2004:
· Recordomzet van $5,29 miljard · Record nettowinst van $418,7 miljoen · Record nettowinstmarge na belastingen van 8,3% · Investeringen ter waarde van bijna $70 miljoen · Extra bijdrage van $54 miljoen in contanten aan haar pensioenplannen Wereldtruckmarkt
"In de eerste zes maanden van 2004 bedroeg het aantal verkopen van zware trucks in de Verenigde Staten meer dan 110.000 eenheden, veertig procent meer dan vorig jaar", aldus Tom Plimpton, president. "Een 8% verhoging in vrachttonnage, verhoogde winstgevendheid van transporteurs, lage rentetarieven en kortere vervangingtermijnen van trucks, stuwen de verkopen in de industrie omhoog. De superieure kwaliteit, betrouwbaarheid en restwaarde van de Kenworth en Peterbilt trucks hebben bijgedragen tot de uitstekende bedrijfsresultaten van PACCAR's klanten, ook in economisch minder goede tijden. Het marktaandeel van Kenworth en Peterbilt samen is meer dan 23% in het zware segment. In het lichte segment bedraagt het bijna 9%. Kenworth en Peterbilt wonnen de hoogste onderscheidingen op het gebied van klantentevredenheid in alle vier segmenten van de meest recente J.D. Power and Associates Heavy-Duty Truck Customer Satisfaction Study*."

"De verkoop van trucks in Europa boven 15 ton zal waarschijnlijk zo'n 5 tot 10% hoger uitkomen dan in 2003", voegde Plimpton toe. "DAF is de Europese leider op het gebied van productkwaliteit en restwaarde en heeft haar marktaandeel verhoogd tot bijna 13%. DAF's lange termijn doelstelling is een marktaandeel van 20%, vergelijkbaar met PACCAR's marktaandeel van zware trucks in de Verenigde Staten", merkte Plimpton op. "In het 6- tot 15 tons segment heeft DAF haar marktaandeel verhoogd tot meer dan 9%. Een belangrijke bijdrage aan DAF's groei is de focus op onafhankelijke dealers die investeren in de expansie van hun individuele markten."

Onderscheidingen
PACCAR's productiedivisies wonnen in 2004 de volgende onderscheidingen:
· Leyland Trucks werd door Barclays Bank in het Verenigd Koninkrijk erkend voor de 'Best Financial Performance' bij de 'IMechE Manufacturing Excellence Awards 2004';


· De DAF CF werd gekozen tot de '2004 U.K. Fleet Truck of the Year', voor de derde keer in vier jaar; · Kenworth Truck Company won een design onderscheiding voor haar nieuwe verlengde dagcabine en · DAF's LF werd voor het vierde jaar op rij verkozen tot de beste 7,5 ton import truck in Duitsland. Financial Services record: meer dan $ 6 miljard activawaarde PACCAR's Financial Services beheert een portefeuille van meer dan 120.000 trucks en trailers, met een totale activawaarde van $6,02 miljard. Daarin inbegrepen is PACCAR Leasing, een belangrijke full-service truck leasing onderneming in Noord-Amerika, met een vloot van meer dan 17.500 voertuigen.

De winst voor belastingen in het tweede kwartaal bedroeg $41,3 miljoen, een verhoging van 43% ten opzichte van de $28,8 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De inkomsten in het tweede kwartaal bedroegen $133,4 miljoen, vergeleken met $117,1 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2003. Over het eerste halfjaar nam de omzet toe tot $260,4 miljoen, ten opzichte van $230,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belastingen in het eerste halfjaar was $78,8 miljoen, vergeleken met $55,5 miljoen in 2003.

"PACCAR's Financial Services ondernemingen blijven op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR trucks in Noord-Amerika, Europa en Australië ondersteunen met een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten", zei Mike Tembreull, vice chairman. "Meer activa, verbeterde financiële marges en lagere kredietverliezen stimuleren de verbetering van de resultaten, jaar na jaar."

"PACCAR Leasing leverde een recordaantal nieuwe Kenworth en Peterbilt trucks via het PacLease netwerk in Noord-Amerika. PACCAR Financial Europe (PFE) gaat nu ook in Portugal, Ierland, Zweden en Oostenrijk van start, waarmee het aantal West-Europese landen waar PFE actief is, op 11 komt", voegde Tembreull toe.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de NASDAQ Stock Exchange onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.


* J.D. Power and Associates Heavy-Duty Truck Customer Satisfaction StudySM. www.jdpower.com. Kenworth: "Highest in Customer Satisfaction among Pickup and Delivery Segment Class 8 Trucks." Peterbilt: "Highest in Customer Satisfaction among Over the Road Segment Class 8 Trucks," "Highest in Customer Satisfaction among the Vocational Segment Class 8 Trucks," "Highest in Customer Satisfaction with Heavy Duty Truck Dealer Service."DAF Trucks