Ingezonden persbericht


Persbericht

CoolBrandsonderzoek wijst uit:

ROKEN EN BIER ZIJN NIET LANGER COOL!

Amsterdam, 23 juli 2004 ? Een aantal jaren geleden was het nog een veelvoorkomend beeld in de uitgaanswereld in Nederland: de bezoeker aan de bar met een biertje en een sigaret. Dit beeld lijkt verleden tijd, want het Nederlands publiek oordeelt dat bier en sigaretten niet langer cool zijn. Dat blijkt uit de tussenstand van de Nederlandse CoolBrands PublieksVerkiezing, die op 11 mei jl. van start is gegaan.

93% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder vindt roken niet cool. Dat geldt zowel voor jongeren (15-19 jaar) als voor de rest van Nederland. Slechts 7% is dus van mening dat roken cool is. Opvallend is dat vrouwen en respondenten uit de Randstad en de grote steden nog uitgesprokener in deze opvatting zijn dan de rest van Nederland. Mensen uit de laagste inkomensgroepen (tot 1300 euro ? 12% van hen vindt roken cool) en met de laagste opleidingsniveaus (lagere school, VMBO/LBO ? 11% van hen vindt roken cool) vinden roken significant cooler dan de rest van Nederland.

Ook het drinken van bier raakt meer uit de gratie. Driekwart van het Nederlands publiek vindt bier drinken niet cool. Vooral vrouwen zijn zeer uitgesproken. Slechts 18% van de vrouwen vindt bier drinken cool. Bij de mannen ligt dat met 31% significant hoger. Significant hoger dan gemiddeld scoren bovendien studenten ten opzichte van mensen met een baan. Mensen met een lagere schoolopleiding als hoogstgenoten opleiding èn mensen met een universitaire opleiding scoren eveneens significant hoger dan gemiddeld.

CoolBrands Verkiezing
Duizenden consumenten hebben al hun stem uitgebracht in deze verkiezing, die voor de eerste keer in Nederland wordt gehouden. Het publiek kan stemmen op de coolste merken in categorieën als mode, wonen en media. Maar de consument wordt ook gevraagd een mening te geven over wisselende actuele onderwerpen. De eerder in alle categorieën genomineerde merken zijn druk bezig hun fans en hun stemmen te mobiliseren. Stemmen kan nog tot 15 september aanstaande op www.coolbrands.org. De winnaars in de CoolBrandsPublieksVerkiezing worden in november aanstaande bekend gemaakt. / / / /

Voor meer informatie, neem contact op met CoolBrands Nederland, via anouk@coolbrands.org of 06-54774876.

---