Internationale Vierdaagse Nijmegen


Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Persbericht 2004-25

Nijmegen, 23 juli 2004.

Vierdaagse verloopt rimpelloos

Toegejuicht door honderdduizenden toeschouwers volbrachten vanmiddag tienduizenden wandelaars de 88ste Nijmeegse Vierdaagse.

Onder hen de altijd enthousiaste Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, en de ministers M.C.F. Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie (Justitie) en K.M.H. Peijs van Verkeer en Waterstaat.

Glorieuze intocht

De vierde dag is traditioneel de dag met de minste uitvallers. Wie eenmaal zo ver is gekomen, wil ook de glorieuze intocht over de Via Gladiola meemaken. Gedragen door het publiek -er is geen kilometer af te leggen op deze laatste dag zonder applaus- werden ook dit jaar spierpijn en blaren verbeten met de finish in zicht.

Het was een schitterende laatste dag, aldus een tevreden marsleider Wim Jansen, maar deze Vierdaagse was wel een hele zware.

Hij doelde daarbij op het hoge aantal uitvallers. Vooral de tweede dag was voor veel wandelaars te veel van het goede. De tweede dag is weliswaar traditioneel de dag van de meeste uitvallers, dit jaar waren dat er wel erg veel: 2.339. De reden was de regen op zowel de eerste als de tweede dag.

Echt trainen

De uitvallers moeten vooral gezocht worden onder de debutanten. Bijna 19.000 wandelaars liepen de Vierdaagse voor het eerst. Blijkbaar hebben velen van hen het belang van een goede voorbereiding en training niet serieus genomen. Jansen: De Vierdaagse is een wandelprestatietocht. Een gezellige weliswaar, maar het blijft een wandelevenement waar je echt voor moet trainen. Dat wordt, ook door de sfeer en uitstraling, wel eens vergeten.

Nog wat cijfers: de medische dienst van Stichting de 4daagse en het Rode Kruis hebben over alle dagen tot drie uur vanmiddag in totaal 3.847 blaarbehandelingen verricht en 1.328 wandelaars hebben een arts laten kijken naar stijve knieën, pezen en spieren. Overigens zijn 18 kilometer leukoplast, 26.000 gaasjes, 8.700 hygiëne-handschoenen, 23.400 prikkers en 35 liter jodium gebruikt.

De 89ste Vierdaagse wordt volgend jaar gehouden van 19 tot en met 22 juli. Dan zullen opnieuw zon 45.000 wandelaars aan de start verschijnen. De limiet is ingesteld, omdat meer deelnemers op de parcoursen zowel het wandelgenot als de veiligheid in gevaar kan brengen.

Jansen: Wij gaan na de zomer uitgebreid evalueren. We gaan daarbij goed luisteren naar onze wandelaars en alle ervaringen op een rijtje zetten. Zeker is dat komend jaar weer uitgegaan zal worden van de noodzaak van een limitering.