Ingezonden persbericht

Defensie wijst onterecht naar parlement

VALKENBURG - Vanochtend bevestigde het Ministerie van Defensie dat er met de Britten wordt overlegd over de inzet van Nimrod patrouillevliegtuigen voor de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba. De Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg maakte hier afgelopen dinsdag al melding van in een persbericht. Het tijdelijk inhuren van Britse vliegtuigen is nodig omdat de tijdelijke alternatieve luchtverkenningscapaciteit voor de Kustwacht in de West, twee aangepaste Fokker 60's, niet tijdig beschikbaar is.

De vertraging is volgens een defensiewoordvoerder mede het gevolg van de late parlementaire behandeling van de Orion-verkoop. Hoewel wij het over dit onderwerp ook niet eens zijn met de Tweede Kamer, willen wij er toch nadrukkelijk op wijzen dat niet het parlement maar de Minister van Defensie zélf verantwoordelijk is voor de problemen. Hij kondigde immers eind juni 2003 aan dat de Orions per 1 januari 2004 zouden worden afgestoten. In zijn oorspronkelijke plannen had hij dus slechts zes maanden de tijd om alternatieve luchtverkenningscapaciteit te organiseren. Dat zou dan door een civiele marktpartij geleverd moeten worden. Dankzij de Tweede Kamer kreeg minister Kamp, weliswaar tegen zijn zin, een heel jaar extra de tijd om de zaak rond te krijgen. Dat dit nooit zou kunnen lukken hebben wij van het begin af aan gezegd. Uiteindelijk zag ook Kamp in dat hij een noodsprong moest maken naar een interim-oplossing en dat werd de Fokker 60. Dat deze vliegtuigen pas op zijn vroegst in maart en wellicht zelfs pas juli 2005 beschikbaar komen heeft totaal niets te maken met het feit dat de Tweede Kamer pas eind april jl. akkoord ging met het afstoten van de Orions.

Met alle aandacht voor de problemen met de invulling van de luchtverkennings-capaciteit bij de Antillen en Aruba, is dezelfde discussie voor de Nederlandse Kustwacht enigszins in vergetelheid geraakt. Vanaf 1 januari 2005 wordt de Orion daar ook niet meer voor ingezet en ook hier is nog steeds geen vervangende capaciteit voor gegarandeerd.

Valkenburg, 23 juli 2005

Informatie voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marco Borst, secretaris van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg. Telefoon: 06 55 174602 of via e-mail op svmv@planet.nl. Algemene informatie is ook te vinden op onze website: http://svmv.netmenu.nl

Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg
Peppelschans 24
2352 BE Leiderdorp

---- --