Time : 3:27:42 PM
Date : Friday, July 23, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

FEDERALE REGERING
KABINET VAN VICE-PREMIER EN MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN

PATRICK DEWAEL

23 juli 2004

PERSBERICHT

Hervorming Raad van State. Kernkabinet keurt princiepsnota goed

Het kernkabinet keurde deze week de princiepsnota van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael goed over de hervorming van de Raad van State. De Raad van State is het hoogste administratieve rechtscollege van België. Sinds jaren kampt de Raad met een aanzienlijke gerechtelijke achterstand: de gemiddelde doorlooptijd van vreemdelingendossiers bedraagt 971 kalenderdagen en bij andere dossiers, zoals bouwbetwistingen, kan de gemiddelde doorlooptijd oplopen tot 1764 kalenderdagen. In mei 2004 waren er 40955 hangende zaken, waarvan 27745 in vreemdelingendossiers.

Na weken van overleg heeft de minister van Binnenlandse Zaken een princiepsnota klaar die door het kernkabinet werd goedgekeurd en in het najaar zal leiden tot een wetsontwerp dat aan het parlement zal voorgelegd worden. Bedoeling is om op 3 jaar tijd de achterstand weg te werken.

Vooreerst wil minister Dewael de structuur van het rechtscollege aanpassen: naast de bestaande afdeling wetgeving en afdeling administratie, wordt een derde afdeling gecreëerd die zich uitsluitend met de beroepen inzake vreemdelingendossiers zal bezighouden. De afdelingshoofden zullen als "achterstandsmanagers" functioneren en de vooruitgang systematisch opvolgen. Dewael wil ook het principe van de alleenzetelende rechter invoeren. Nu worden dossiers door 3 rechters ("staatsraden") behandeld. Enkel bij speciale gevallen waar nog geen vaste rechtspraak voor bestaat, zullen nog 3 rechters deelnemen aan het beraad.
Verder zal het niet meer mogelijk zijn de drie verschillende procedures (dringende schorsing, gewone schorsing en vernietiging) na elkaar in te roepen om de procedure te rekken. De advocaat zal vooraf tussen de verschillende procedures moeten kiezen.
Ten slotte zullen enkele maatregelen worden genomen specifiek voor vreemdelingenzaken. Procedureel blijft hier enkel de nietigverklaring behouden. Er zal geen tussenkomst meer zijn van het auditoraat en er zal een specifieke, korte procedure worden voorzien waarbij vooral zal gefocust worden op de nieuw ingekomen zaken.
Minister Dewael dringt ook aan op een responsabilisering van de advocatuur. Samen met de minister van Justitie zal overleg worden gepleegd om de bestraffing van kennelijk onrechtmatig beroep door een geldboete ook bij de rechtspraak van de Raad van State operationeel te maken. Uit dialoog met vertegenwoordigers van de Raad is gebleken dat zij tevens eensgezind voorstander zijn van het instellen van bepaalde anciënniteitvoorwaarden.

Minister Dewael laat weten dat een grondige hervorming van de Raad van State één van de prioriteiten van zijn ambtstermijn is. Gerechtelijke uitspraken binnen een redelijke termijn vormen een conditio sine qua non voor een humane rechtspraak en inzake vreemdelingendossiers voor een verdere humanisering van het uitwijzingsbeleid.

Perscontact: Laurent Panneels: 0475/ 43 91 41
Greet Geypen 0479/39 58 17