Politie Gelderland-Zuid

Vierdaagse en Vierdaagsefeesten goed en veilig verlopen

Nijjmegen 24-07-2004 - (07)

Ondanks de dreiging met geweld aan het begin van de Vierdaagseweek, kijkt de politie terug op een goed verlopen Vierdaagse en Vierdaagsefeesten. Er is een fors aantal extra politiemensen ingezet, zowel in burgerkleding als in uniform. Onder het motto vriendelijk waar het kan, streng waar het moet en altijd alert was het politieoptreden erop gericht om kleine incidenten klein te houden en in de kiem te smoren. Het aantal aanhoudingen bleef over de hele week beperkt tot enkele tientallen voor onder andere belediging, baldadigheid, vernieling en wildplassen.

Het zogenaamde crowdmanagement is dit jaar weer verder ontwikkeld. Met diverse middelen werden de grote publieksstromen gespreid. Behalve goede programmering van artiesten hebben de lichtkranten hierin een belangrijke rol vervuld. Zo kon bijvoorbeeld route-informatie aan het publiek gegeven worden, die bij grote drukte werd ondersteund door de city guides. Deze acteurs op stelten hebben op aansturing van de politie grote groepen mensen gespreid, om te voorkomen dat het op bepaalde punten te druk zou worden. Ook had de politie (twaalf) camerabeelden tot haar beschikking. Dit speelde een belangrijke rol in de aansturing van politiemensen.

In de hele binnenstad waren politiemensen aanwezig, gekleed in opvallende, felgele vesten. Het centrum was s avonds verdeeld in vijf politiesectoren, met elk hun eigen gebiedsverantwoordelijkheid. Zij hadden alle een mobiele politiepost tot hun beschikking, zodat het publiek snel hulp geboden kon worden.

Nieuw
Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om met vooraf ingesproken teksten op de podia van de vermaakcentra de mensenmassas te spreiden. Hiervan is bij optredens op de Waalkade twee keer gebruik gemaakt, omdat het aantal toegestane bezoekers daar veruit overschreden werd. Hierdoor kwam de veiligheid in het geding. De muziek en drankverkoop werden gestopt totdat de hoeveelheid mensen verminderde. Op vrijdagmorgen werden in het veiligheidsoverleg aanvullende maatregelen genomen om het aantal bezoekers op het vermaakcentrum onder de brug terug te dringen.

Interesse andere korpsen
Met hulp van bijstandseenheden van andere korpsen (waaronder de bereden politie van het Korps Landelijke Politiediensten), de Koninklijke Marechaussee, leden van de vrijwillige politie, de stichting Evenementen Begeleiding Nijmegen en Bureau Toezicht zijn de marsen feesten goed verlopen. Ook de intocht op vrijdagmiddag verliep naar grote tevredenheid. Vooraf zijn diverse scenarios uitgewerkt voor het uitvallen van stroom, noodweer en paniek in menigte. Tijdens de Vierdaagsefeesten op vrijdagavond verrichtte de politie 30 aanhoudingen. Er onstonden een aantal vechtpartijtjes en opstootjes die door snel optreden niet verder escaleerden. De aanhoudingen waren voor vernieling, mishandeling en baldadigheid.

Inmiddels hebben diverse andere politiekorpsen interesse getoond voor de Nijmeegse aanpak. De komende weken gaat de politie haar inzet tijdens dit evenement evalueren en start zij met de voorbereidingen van de Vierdaagse 2005.